Σλοβενία: Σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας στον Επίτροπο της ΕΕ

Σλοβενία: Σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας στον Επίτροπο της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Janez Janša, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Paolo Gentiloni, για να εξηγήσει την απόλυση της Γενικού Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σλοβενίας. Στην ανακοίνωση, ο Janša λέει ότι δεν έλαβε την επιστολή του Gentiloni, αλλά την έλαβαν τα μέσα ενημέρωσης. «Ελπίζω ότι είναι η τελευταία φορά που παίζετε πολιτικό παιχνίδι για τη σλοβενική αριστερά», ήταν η απάντηση του Janša στον Επίτροπο.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντικατέστησε ένα άτομο διορισμένο με πολιτικά κριτήρια με έναν εμπειρογνώμονα με 30 χρόνια εμπειρίας στο Ινστιτούτο, έγραψε η Janša στο Twitter. Επέστησε επίσης την προσοχή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της SD Tanja Fajon απάντησε στη θέση του πρωθυπουργού στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες χωρίς αξιόπιστα δεδομένα. Σύμφωνα με την ίδια, ο Gentiloni ζητά εξηγήσεις, διότι η αλλαγή στην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας (SURS) είναι «ένα νέο σημάδι της παύσης της δημοκρατίας στη Σλοβενία».

«Η απάντηση του Janša είναι ανάξια: όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, επιθέσεις και συκοφαντίες. Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστρέψει τη φήμη της Σλοβενίας στην ΕΕ», ισχυρίστηκε η Fajon.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Gentiloni «ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσφατη απόλυση του γενικού διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σλοβενίας», με επιστολή που έστειλε αυτή την Τρίτη.

Ερωτηθείς για τους λόγους της επιστολής, η υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής δήλωσε ότι «η επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της αρχής της αμεροληψίας και της επαγγελματικής ανεξαρτησίας των εθνικών στατιστικών ιδρυμάτων, όπως απαιτείται από το δίκαιο της ΕΕ».

Στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντικατέστησε τη Γενική Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας (SORS), Bojana Nastava, και διόρισε τον Tomaž Smrekar ως αναπληρωτή διευθυντή, μέχρι το διορισμό νέου διευθυντή μετά από διαγωνισμό για το πολύ έξι μήνες, δηλαδή έως τις 22 Νοεμβρίου.

Στις αρχές Ιουνίου, η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ένας ειδικός συμβουλευτικός φορέας για στρατηγικά και αναπτυξιακά θέματα των κρατικών στατιστικών, ξεκίνησε μια συνταγματική αναθεώρηση της απόλυσης του Nastav. Η νομική γνώμη που έλαβαν δείχνει ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε λάθος νόμο κατά την απόλυση, ανέφεραν σε δήλωση.

Όσον αφορά την απόλυση της Nastav, ο Janša είπε στα τέλη Μαΐου ότι ήταν απαραίτητο “λόγω της ανταπόκρισης”. «Αυτό το σώμα πρέπει να εργάζεται επαγγελματικά, να ανταποκρίνεται, να μπορείς να βασιστείς ότι αύριο μεθαύριο, αν χρειαζόμαστε δεδομένα, θα λάβουμε τα δεδομένα», εξήγησε.

Τα μέσα ενημέρωσης δηλώνουν ανεπίσημα ότι ο λόγος για την απόλυση της Nastav είναι η άρνησή της να υποβάλει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μη εξουσιοδοτημένο σώμα εξωτερικών κυβερνητικών συμβούλων./ibna