Κοσσυφοπέδιο: Πιθανή επίσκεψη Lajcak στην Πρίστινα τη Δευτέρα

Κοσσυφοπέδιο: Πιθανή επίσκεψη Lajcak στην Πρίστινα τη Δευτέρα

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Miroslav Lajcak, πιθανότατα θα επισκεφθεί την Πρίστινα τη Δευτέρα, μέσω των Τιράνων, αναφέρει η εφημερίδα «Koha Ditore» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Lajcak θα ταξιδέψει αεροπορικώς στα Τίρανα, από όπου θα μεταβεί με αυτοκίνητο στην Πρίστινα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Πρίστινα, συμφωνήθηκε ανεπίσημα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται να συναντηθεί μαζί του επειδή τον θεωρεί αντίπαλο της «ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Με την ευκαιρία αυτή, ο Thaci τόνισε επίσης, ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα για την επίσκεψη του Lajcak.

«Δεν έχω ενημερωθεί ακόμη επίσημα, θα δω την ημερήσια διάταξη και φυσικά θα απαντήσω. Είναι σημαντικό το Κοσσυφοπέδιο να αντιμετωπίζεται ως κράτος. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτήν τη διαδικασία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη μέτρηση του παλμού, αλλά για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναγνώριση» είπε ο Thaci.

Μιλώντας για τον διάλογο, ο Thaci είπε ότι οι αρμοδιότητες σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφείς, καθώς ο Πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θεσμικά όργανα πρέπει να δράσουν γρήγορα και ενωμένα.

«Ο διάλογος θα διευθύνεται από τα νόμιμα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου. Θα αντιμετωπίσουμε επίσης εμπόδια. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα και οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες» είπε ο Thaci, τονίζοντας ότι εκτιμά τα μέτρα που έχει λάβει ο Hoti για την συνέχιση του διαλόγου./ibna