Σερβία: Πιθανό άνοιγμα των συνόρων στα τέλη Ιουνίου συμφώνησαν Dacic-Dimitrov

Σερβία: Πιθανό άνοιγμα των συνόρων στα τέλη Ιουνίου συμφώνησαν Dacic-Dimitrov

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov.

Οι δυο Υπουργοί συναντήθηκαν σήμερα στη Nis για να συζητήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος των συνόρων έως τα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Dimitrov δήλωσε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και σε ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ανθρωπιστική βοήθεια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί ακόμη και όταν δεν θα υπάρχει «αυτή η τρομερή κρίση». Ο Dimitrov υπενθύμισε ότι η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία είχαν ένα κοινό παρελθόν στη Γιουγκοσλαβία και ότι ελπίζει για ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης στη Nis, Υπουργός Dacic, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα είναι ανοιχτά μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Ο επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η Σερβία κατέληξε σε συμφωνίες για την ελεύθερη διέλευση των συνόρων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στις 15 Ιουνίου.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία και χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο Dacic.

Ο Σέρβος Υπουργός είπε επίσης ότι, «γενικά πιστεύουμε ότι η όλη διαδικασία ένταξης πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μας δώσει κάποιες προοπτικές για το πόσο καιρό μπορούμε να σκεφτόμαστε για ένταξη στην ΕΕ, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή», ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνονται τακτικές διμερείς συναντήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο, ο Dacic και ο Dimitrov επισκέφθηκαν τον σύλλογο όπου συγκεντρώνονται οι Μακεδόνες στη Nis./ibna