Μαυροβούνιο: Κατεδαφίστηκε ξενώνας στο μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου στο Ulcinj

Μαυροβούνιο: Κατεδαφίστηκε ξενώνας στο μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου στο Ulcinj

Ένας παράνομα χτισμένος ξενώνας στο μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου Οστρόσκι της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στο Briska gora κοντά στο Ulcinj κατεδαφίστηκε σήμερα το πρωί και υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Το Υπουργείο Αειφόρου Ανάπτυξης και Τουρισμού του Μαυροβουνίου επισημαίνει ότι η παράνομα κατασκευασμένη εγκατάσταση διατάρασσε την εμφάνιση της περιβαλλοντικής πληρότητας της Εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου του Ostrog από τον 18ο αιώνα.

«Στο Zoganj κοντά στο Ulcinj, σήμερα το πρωί ξεκίνησε η κατεδάφιση μιας παράνομης κατασκευής εγκαταστάσεων με προβλεπόμενη έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο διαταράσσει την περιβαλλοντική πληρότητα της Εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου Οστρόκι από τον 18ο αιώνα και ήταν μια κατάφωρη καταστροφή του χώρου», αναφέρει το Υπουργείο.

Επισημαίνουν ότι η εγκατάσταση χτίστηκε παράνομα, χωρίς αίτηση κατασκευής και χωρίς τεκμηρίωση.

«Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας (Δήμος Ορθόδοξης Εκκλησίας Ulcinj), η οποία πραγματοποίησε παράνομα έργα, απαγορεύεται να πραγματοποιεί εργασίες για την κατασκευή παράνομης εγκατάστασης κοντά στην εκκλησία. Καθώς η επιθεώρηση ελέγχου καθόρισε τη συνέχιση των εργασιών, ελήφθη απόφαση σύμφωνα με τις εξουσιοδοτήσεις του Επιθεωρητής Αστικών Κατασκευών να κατεδαφίσει την παράνομη εγκατάσταση, η διοικητική εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί μέσω της εκτελεστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού», εξηγεί το Υπουργείο.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιος, καταδίκασε την κατεδάφιση του konak.

«Ο Sveti Vasilije Ostroški (Άγιος Βασίλειος) υπήρξε, και παραμένει, ζωντανός μάρτυρας της αλήθειας του Θεού και θεραπευτής ψεμάτων και εξαπάτησης, ψευδών γνώσεων και ψευδών διδασκαλιών για 350 χρόνια. Ιδιαιτέρως τώρα, αυτή τη στιγμή όταν οι αρχές αυτής της χώρας κατεδαφίζουν το μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου στην Briska Gora κοντά στοUlcinj, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, που ο Άγιος Βασίλειος χτίζει ανθρώπινες ψυχές και τις ανανεώνει, παντού στον κόσμο και ακόμη και εδώ. Και είναι τότε που ζητά αδελφική αγάπη και αρμονία για όλους, ανεξάρτητα από το αν είναι Ορθόδοξοι ή μη Ορθόδοξοι – αυτή τη στιγμή που συμβαίνει αυτό το έγκλημα της τρέχουσας κυβέρνησης», δήλωσε ο Αμφιλόχιος.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν επίσης την κατεδάφιση, λέγοντας ότι ήταν προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ήθελε να απαντήσει στις πομπές που έχουν ανακοινωθεί σε αρκετές πόλεις του Μαυροβουνίου./ibna