Τουρκία: Η έκκληση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός είναι «νεκρή»

Τουρκία: Η έκκληση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός είναι «νεκρή»

Cavusoglu: Το έθνος μας θα αποφασίσει για την Αγία Σοφία

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόσφατη έκκληση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη είναι «νεκρή».

Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu αμφέβαλε για την «ειλικρίνεια» και την «πειστικότητα» της λεγόμενης Διακήρυξης του Καΐρου, επικαλούμενος την πρόσφατη επίθεση εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης από τον πολέμαρχο Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.

Ο Cavusoglu αμφισβήτησε τα κίνητρα του Haftar, o οποίος προηγουμένως «αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός», αλλά ξαφνικά έκανε μια κοινή δήλωση με την Αίγυπτο υπέρ μιας ανακωχής μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Εν μέσω των πρόσφατων νικών της [αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ] κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ζητούν ανακωχή καθώς ο Haftar άρχισε να χάνει έδαφος. Αυτό δεν είναι ούτε πειστικό ούτε ειλικρινές. Οι προσπάθειες κατάπαυσης του Καΐρου είναι ακόμη νεκρές», είπε .

Υπογραμμίζοντας ότι μόνο η κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη της σύγκρουσης θα μπορεί να είναι μόνιμη, ο Cavusoglu είπε: “Ο Haftar δεν το ήθελε ποτέ αυτό. Ούτε η Εθνική Κυβέρνηση Συμφωνίας ούτε άλλες χώρες ήταν παρών στο Κάιρο. Μια έκκληση κατάπαυσης του πυρός για τη διάσωση του Haftar δεν είναι ειλικρινής ή πειστικός για εμάς.»

Σημείωσε επίσης τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ εξέτασαν «θετικά» τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη και ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για το θέμα.

Ο Cavusoglu τόνισε ότι πρέπει να υπογραφεί εκεχειρία σε ένα πλαίσιο όπου όλοι θα μπορούσαν να είναι μαζί.

«Εάν επιτευχθεί συναίνεση σε μια πλατφόρμα όπου όλοι συναντιούνται κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή η κατάπαυση του πυρός θα είναι αξιόπιστη και μόνιμη», πρόσθεσε ο Cavusoglu.

Αναφερόμενος στις προηγούμενες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός από την Τουρκία και τη Ρωσία, ο Cavusoglu δήλωσε ότι μίλησε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov για τη Λιβύη και ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις για το θέμα.

«Τους είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν εγκρίναμε τη δήλωση του Καΐρου και ότι δεν τη βρήκαμε ρεαλιστική ή ειλικρινής, και ως εκ τούτου δεν θα την υποστηρίξουμε. Θα έχουμε συνομιλίες με τους Ρώσους για τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες».

Ο Cavusoglu απέκλεισε οποιοδήποτε ρόλο για το Haftar στο μέλλον της Λιβύης, ισχυριζόμενος ότι είχε χάσει μια τέτοια ευκαιρία παραβιάζοντας προηγούμενες εκεχειρίες που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Όσον αφορά την πιθανή επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στη μουσουλμανική λατρεία, ο Cavusoglu απέρριψε την αντιπολίτευση στην κίνηση από άλλες χώρες, λέγοντας: «Δεν θα μπορούσε να μας επηρεάσει ξένη πίεση».

«Το έθνος μας θα αποφασίσει για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Ένας οργανισμός έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο του Κράτους [για να ανοίξει ξανά την Αγία Σοφία για λατρεία]. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου”, είπε.

Σχολιάζοντας την πιθανή κριτική από την Ελλάδα, είπε: “Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα να μιλάει για τέτοια πράγματα”.

«Η Τουρκία είναι υπόδειγμα στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία της πίστης. Διαφορετικές θρησκείες και σέχτες διαθέτουν χώρους λατρείας στην Τουρκία. Υπάρχουν συναγωγές και εκκλησίες. Οι Αρμένιοι έχουν Καθολικές και Ορθόδοξες, Προτεσταντικές και Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες […] Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να αμφισβητήσει την ελευθερία της θρησκείας στην Τουρκία χρησιμοποιώντας την Αγία Σοφία. Αντιθέτως, πρέπει να πάρουν την Τουρκία ως παράδειγμα για το θέμα αυτό»./ibna