Η Κροατία θα ζητήσει υποστήριξη από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό

Η Κροατία θα ζητήσει υποστήριξη από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό

Η κροατική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό που έπληξε το Ζάγκρεμπ και τα περίχωρά του στις 22 Μαρτίου. Η ζημία εκτιμάται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να αντληθεί από το ταμείο είναι 600 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη, η κυβέρνηση ενέκρινε απόφαση σχετικά με την αίτηση χρηματοδοτικής στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο ευθυγραμμίστηκε με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα, πράγμα απαραίτητο για την υποβολή αιτήματος για βοήθεια από το ταμείο.

Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, η άμεση ζημιά που προκλήθηκε από τον σεισμό σε 25.000 κτίρια στο Ζάγκρεμπ και στην κομητεία Krapina-Zagorje εκτιμάται σε 86 δισεκατομμύρια HRK ή 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Andrej Plenković.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης από το ταμείο είναι 600 εκατομμύρια ευρώ και η Κροατία αναμένει την πρώτη δόση των 100 εκατομμυρίων ευρώ αυτό το καλοκαίρι και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κεφάλαια ενίσχυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 18 μήνες μετά την έγκρισή τους.

Για να καταδείξει την έκταση της ζημίας, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείων της ΕΕ Marko Pavić δήλωσε ότι ο επταετής χρηματοδοτικός πόρος της ΕΕ για την Κροατία ανέρχεται σε 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Pavić, μια τέτοια βοήθεια μπορεί πρωτίστως να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση νοσοκομείων και σχολείων, υποδομών και εγκαταστάσεων παροχής ενέργειας, πόσιμου νερού και τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων.

Ο πρωθυπουργός Plenković πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό των άμεσων ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό ήταν ίσο με το 60% του κρατικού προϋπολογισμού και ότι 22 γέφυρες Pelješac με δρόμους πρόσβασης θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με το προαναφερθέν ποσό.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει άλλες πηγές για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του Ζάγκρεμπ και των περιχώρων του, προσθέτοντας ότι οι διασκέψεις δωρητών δεν αποτελούν επιλογή στην ΕΕ επειδή διοργανώθηκαν για τρίτες χώρες.

Από τη βοήθεια του ταμείου, 54 εκατομμύρια HRK (7,2 εκατομμύρια ευρώ) προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους ενοικίασης καταλύματος για πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενίσχυση της υποδομής της πολιτιστικής κληρονομιάς και το κόστος των εργασιών καθαρισμού, πρόσθεσε ο Pavić./ibna