Σλοβενία: Η αντιπολίτευση απαιτεί την απομάκρυνση του Υπουργού Εσωτερικών

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση απαιτεί την απομάκρυνση του Υπουργού Εσωτερικών

Τα τέσσερα αριστερά αντιπολιτευόμενα κόμματα κατέθεσαν την Τρίτη μια πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Aleš Hojs, η οποία είναι η δεύτερη τέτοια πρόταση εναντίον ενός υπουργού σε αυτήν την κυβέρνηση λιγότερο από τρεις μήνες από τότε που ορκίστηκε το υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση έγινε μετά την απόφαση του υπουργείου που ανέτρεψε την απόφαση της διοικητικής μονάδας του Maribor να απαγορεύσει μια συναυλία από τον Κροάτη τραγουδιστή Marko Perković Thompson, ο οποίος κατηγορείται ότι δοξάζει την Ουστάσα.

Η πρόταση, που εκπονήθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), επεκτάθηκε με επιπλέον σημεία και υπογράφηκε από τους βουλευτές του Marjan Šarec List (LMŠ), της Αριστεράς και του Κόμματος Alenka Bratušek (SAB).

Μαζί, τα τέσσερα κόμματα έχουν 39 ψήφους στο 90μελές νομοθετικό σώμα, επτά λιγότερα από τα 46 που χρειάζονται για να πετύχει η πρόταση απομάκρυνσης.

Η Αριστερά ενοχλήθηκε περισσότερο από τις «διαδικασίες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και τις διαδικασίες κινητοποίησης του στρατού στα σύνορα», καθώς και την άρνηση του Hojs να δεχθεί η Σλοβενία μετανάστες στα πλαίσια του σχεδίου μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η STA, η Αριστερά επικρίνει τα tweets του Hojs, με τα οποία “επιδεικνύει δημόσια στην αστυνομία το πώς να ενεργήσει σε ορισμένα θέματα και με ποιο τρόπο να ‘τιμωρήσει’ τις πράξεις ορισμένων ατόμων”.

Το LMŠ από την άλλη πλευρά ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για την απόλυση του επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ερευνών και άλλων αλλαγών στο προσωπικό που έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά αυτές είναι απλώς υποσημειώσεις της πρότασης μομφής των 19 σελίδων που εστιάζουν στην αμφιλεγόμενη απόφαση για τη συναυλία.

Στην απάντησή του μετά την ανακοίνωση της πρόταση μομφής από το SD εχθές, ο Hojs την χαρακτήρισε μια ιδεολογική εκστρατεία κηλίδωσης, σημειώνοντας ότι είχε καταδικάσει αρκετές φορές το κίνημα Ustasha, τον φασισμό, τον ναζισμό και τον κομμουνισμό.

Είπε ότι δεν γνώριζε το διάταγμα που υπερισχύει της απαγόρευσης συναυλιών και ότι η απόφαση ελήφθη με βάση την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που συντάχθηκε με τον Thompson όταν αμφισβήτησε την απαγόρευση που εκδόθηκε σε αίτημα συναυλίας που έγινε το 2017.

Ο Hojs, ο οποίος δεν θα σχολιάσει την πρόταση μομφής σήμερα, ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση θα αντιβαίνει στην απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, η πρόταση μομφής ισχυρίζεται ότι η διοικητική μονάδα ακολούθησε στενά την απόφαση και διευκρίνισε λεπτομερώς τους λόγους της απαγόρευσης.

Το Διοικητικό Δικαστήριο δήλωσε σαφώς ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να απαγορεύσει τη συναυλία, λαμβάνοντας υπόψη βάσιμους λόγους και συγκεκριμένο σκεπτικό για την απόφασή της, αναφέρεται στην πρόταση.

Στην απόφασή του να παρακάμψει την απαγόρευση, το υπουργείο είπε ότι η απλή πιθανότητα εγκληματικών πράξεων δοξασμού μιας φασιστικής ιδεολογίας δεν είναι αρκετή για να απαγορεύσει τη συναυλία και να καταπατήσει την ελεύθερη επιχειρηματική πρωτοβουλία του διοργανωτή.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε σκόπιμα το γεγονός ότι η δοξασία του καθεστώτος της Ουστάσα, η υποκίνηση της μισαλλοδοξίας, το μίσος και η βία αποτελούν τακτικό μέρος του ρεπερτορίου, της εικονογραφίας, της σκηνογραφίας και της δράσης» στις συναυλίες του Thompson, αναφέρεται στην πρόταση.

Αυτό τεκμηριώθηκε λεπτομερώς από τη διοικητική μονάδα, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από την Ιντερπόλ και απόδειξη παρόμοιων απαγορεύσεων στις συναυλίες της Thompson στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία λόγω της φήμης του ως απολογητή του φασισμού και προβοκάτορα, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο σήμερα, ο βουλευτής της SD Matjaž Nemec δήλωσε ότι η απόφαση για την παράκαμψη της απαγόρευσης ήταν πολιτική και χαρακτήρισε τον Thompson ως πολιτική εικόνα του κινήματος Ustasha, «την κροατική εκδοχή του ναζισμού».

«Είναι πραγματικά αποδεκτό 75 χρόνια μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και δεκαετίες ταλαιπωρίας και από τις δύο πλευρές, ένας Σλοβένος υπουργός να επιτρέπει την υποκίνηση εξτρεμισμού στη Σλοβενία, ακόμη και τον ξένο εξτρεμισμό;”, δήλωσε ο Nemec.

Άλλα κόμματα επανέλαβαν τα κύρια σημεία της κριτικής τους εκτός από την απαγόρευση της συναυλίας, με τον βουλευτή του SAB Andrej Rajh να θέτει επίσης ένα θέμα που δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση, λέγοντας ότι ο υπουργός «παρέμεινε σιωπηλός όταν η varda περικύκλωσε ένα αστυνομικό τμήμα», αναφερόμενος στο περιστατικό όπου δεκάδες μέλη μιας πολιτοφυλακής πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Slovenjska Bistrica για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική διαδικασία.

Η πρόταση μομφής έρχεται μόνο δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης για την απομάκρυνση εναντίον του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Zdravko Počivalšek./ibna