Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Kurz

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Kurz

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Καγκελάριος Kurz συζήτησαν για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στις δύο χώρες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τις θετικές ενδείξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αυστρία, επισημαίνοντας ότι τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα των δύο χωρών και την επανέναρξη της τουριστικής τους βιομηχανίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, στις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκφράζοντας την βούληση της Κύπρου για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Βιέννης και στην άμεση επανέναρξη των τακτικών δρομολογίων, εφόσον η Αυστρία συγκαταλέγεται στην κατηγορία χωρών που θεωρούνται ασφαλείς για πτήσεις από και προς την Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό ασφαλή προορισμό για τους Αυστριακούς τουρίστες και προσβλέπει σε περισσότερες συνέργειες με την Αυστρία σε αυτό τον τομέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, τον Καγκελάριο Kurz για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα των παράνομων αυτών ενεργειών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Υπήρξε συναντίληψη ως προς τον ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίζει παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας και εμμένοντας με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων της.

Τέλος, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το υπό συζήτηση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρων αποφάσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020./ibna