Βουλγαρία: 30 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές

Βουλγαρία: 30 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές

Ακριβώς πριν από 30 χρόνια, στις 10 Ιουνίου 1990, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές μετά την 10η Νοεμβρίου 1989, όταν κι έπεσε το καθεστώς του Todor Zhivkov.

Μετά την ανατροπή του επικεφαλής του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βουλγαρίας, σχηματίστηκε για πρώτη φορά αντιπολίτευση στη Βουλγαρία, η οποία δημιούργησε την Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF) με αρχηγό τον Δρ Zhelyu Zhelev στις 7 Δεκεμβρίου 1989.

Στις αρχές του 1990, συγκλήθηκε η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα (BCP) και το UDF συμφώνησαν να διεξαγάγουν εκλογές για μια Μεγάλη Εθνική Συνέλευση και τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος για τη Βουλγαρία.

Τον Απρίλιο, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα (BCP) μετονομάστηκε σε Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).

Ο πρώτος γύρος των πρώτων ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών για την Α’ Ανώτατη Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας έγινε στις 10 Ιουνίου 1990,  ενώ ο δεύτερος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν για 400 βουλευτές, οι μισοί από αυτούς εκλέχτηκαν με πλειοψηφία και οι υπόλοιποι 200 ​​αναλογικά.

Το BSP κέρδισε την πλειοψηφία με 211 βουλευτές. Το UDF έλαβε 144, έδρες το MRF 23 και το Agrarian Union 16.

Πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στις εκλογές, ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα. Η αριστερά έλαβε 2,8 εκατομμύρια ψήφους και το UDF – πάνω από 2,2 εκατομμύρια.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η χώρα κατακλύστηκε από διαδηλώσεις διαμαρτυρίες με την υπόνοια ότι υπήρξε νοθεία στο αποτέλεσμα από τους Σοσιαλιστές. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης, ο Petar Mladenov αναγκάστηκε να παραιτηθεί και λίγο αργότερα τον Αύγουστο του 1990, ο πρόεδρος της UDF, Δρ. Zhelyu Zhelev εξελέγη πρόεδρος.

Ωστόσο, η πολιτική κρίση συνεχίστηκε και το BSP αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε στις 7Δεκεμβρίου 1990 με  πρωθυπουργό τον Δικαστικό Dimitar Popov. Στην κυβέρνηση συμμετείχαν εκτός από εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στελέχη από την Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου των Ivan Kostov και Ivan Pouskarov, ως Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας αντίστοιχα.

Το έργο της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε με την έγκριση του νέου Συντάγματος στις 12 Ιουλίου 1991. Οι νέες εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο, τις οποίες κέρδισε η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF) με μικρή διαφορά και έτσι σχηματίστηκε η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Filip Dimitrov./ibna