Ρουμανία: Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού με αρκετά μέτρα να χαλαρώνουν

Ρουμανία: Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού με αρκετά μέτρα να χαλαρώνουν

Δεδομένου ότι δεν έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε περίπου 150 άτομα νοσηλευόμενα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, το γεγονός ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο χαλάρωσης ήταν ακόμη αισθητό, όχι με θετικό τρόπο: “Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μας κάνει πάντα προσεκτικούς και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επεκτείνουμε την κατάσταση του συναγερμού”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis στο Παλάτι Cotroceni.

Τόνισε ότι στο επόμενο βήμα, θα προταθούν λιγότεροι περιορισμοί, αλλά θεωρεί ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς αυτό το εργαλείο που ονομάζεται κατάσταση συναγερμού». Ταυτόχρονα, ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε ότι υπάρχουν μέτρα που θα συνεχιστούν – η απόσταση, η χρήση προστατευτικής μάσκας και η αποφυγή των συναθροίσεων.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η επέκταση της κατάστασης συναγερμού θα συζητηθεί σε συνεδρίαση των μελών του υπουργικού συμβουλίου και θα τεθεί επίσης, στους βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν αυτό το μέτρο.

“Αγαπητοί βουλευτές, να είστε υπεύθυνοι, να σκεφτείτε ότι ο ιός δεν εξαφανίζεται μέσω μιας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, αλλά εάν υποστηρίξετε την κυβέρνηση, τότε μπορούμε να τον ελέγξουμε αποτελεσματικά και το έχουμε αποδείξει. Μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά αυτήν την εξάπλωση της επιδημίας “είπε ο Iohannis.

Ο Πρόεδρος θεώρησε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα ήταν τα σωστά. “Αγαπητοί βουλευτές, μην αμφισβητείτε αυτά τα μέτρα που έχουν αποδειχθεί σωστά”, δήλωσε ο Iohannis.

Ο Klaus Iohannis είχε σήμερα, μια συνάντηση σχετικά με τα μέτρα για τη διαχείριση της επιδημίας του COVID-19 με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban, τον Υπουργό Εσωτερικών, Marcel Vela, τον Υπουργό Υγείας, Nelu Tataru, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Nicolae Ciuca, τον Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Virgil Popescu και τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Raed Arafat.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Klaus Iohannis, mετά τις 15 Ιουνίου, τα εμπορικά κέντρα ενδέχεται να ανοίξουν ξανά, αλλά χωρίς εστιατόρια και παιδικές χαρές.

Οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα είναι δυνατές με έναν ελαφρώς μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, σε αυτήν την περίπτωση 20 άτομα εάν οι εκδηλώσεις βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο και 50 άτομα εάν οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης, να πάνε στη δουλειά κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, θα είναι δυνατόν – όχι υποχρεωτικό, αλλά θα είναι δυνατό – μετά τις 15 Ιουνίου να ανοίξουν ξανά κέντρα παιδικής μέριμνας, νηπιαγωγεία και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Θα είναι επίσης, δυνατό να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια μετά τις 15 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με τους πολύ αυστηρούς κανόνες απόστασης, κανόνες που προφανώς θα επιβληθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν,  θα είναι δυνατό να ανοίξουν οι εξωτερικές πισίνες σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς υγιεινής, οι οποίοι θα διατίθενται επίσης, σε όσους ενδιαφέρονται.

Τα μέτρα απομόνωσης στο σπίτι, θα καταργηθούν σταδιακά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Θα υπάρχουν όμως μέτρα που θα είναι σχεδόν μόνιμα, όπως η απόσταση, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η αποφυγή των συναθροίσεων, σύμφωνα με τον Ρουμάνο Πρόεδρο.

Προφανώς, η κυβέρνηση θα συζητήσει αυτό το ζήτημα σε μια κυβερνητική συνάντηση, αλλά, πάλι, τα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται για τη διατήρηση της κατάστασης συναγερμού θα είναι μικρότερα από εκείνα που ισχύουν σήμερα./ibna