Τουρκία: Παγκόσμια ενότητα ζήτησαν οι διπλωμάτες των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες για το προσφυγικό

Τουρκία: Παγκόσμια ενότητα ζήτησαν οι διπλωμάτες των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες για το προσφυγικό

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια ανταπόκριση και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί αρμονικά σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στους ευάλωτους πρόσφυγες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από το Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια με τίτλο, «η κατάσταση των προσφύγων και άλλων εκτοπισθέντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Ανάγκη για συνεργασία».

Στην διαδικτυακή επιτροπή που διοργάνωσε το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας συμμετείχαν κορυφαίοι διπλωμάτες από το Ιράκ, την Ιορδανία, το Πακιστάν και τον Λίβανο, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΠΟΥ και του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η πανδημική διαδικασία προκάλεσε περαιτέρω προκλήσεις για τους εκτοπισμένους λόγω της δυσκολίας ενσωμάτωσής τους στα συστήματα υγείας, των προβλήματων στην αλυσίδα εφοδιασμού, στο κλείσιμο των συνόρων και τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Υποστήριξε ότι μια ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική διεθνής απάντηση στα παράπονα των εκτοπισμένων είναι εξαιρετικά σημαντική σημειώνοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις όπως τα προγράμματα βοήθειας σε μετρητά θα μπορούσαν να είναι μια καλή αρχή.

«Καθώς ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Πακιστάν ως χώρες που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες θα συμφωνήσουν μαζί μου, χρειαζόμαστε [χώρες υποδοχής] αλληλεγγύη», δήλωσε ο Cavusoglu, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε την παγκόσμια αλληλεγγύη εν μέσω πανδημίας καθώς διένειμε ιατρική βοήθεια σε ένα σύνολο 125 χωρών.

Τούρκοι αξιωματούχοι έφεραν το θέμα των προσφύγων στην ημερήσια διάταξη διεθνών οργανισμών, όπως οι G20, MIKTA, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και το Τουρκικό Συμβούλιο, και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την περίπτωση των ευάλωτων προσφύγων εν μέσω της πανδημίας, σημείωσε ο Mevlut Cavusoglu.

«Έχουμε έναν κοινό στόχο, να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους και να τους προσφέρουμε μια αξιοπρεπή ζωή, γι’ αυτό χρειαζόμαστε συνεργασία και δράση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προσφέρει στους πρόσφυγες τα βασικά είδη με τη συνεργασία των εταίρων της.

Ο Safadi σημείωσε ότι η παγκόσμια αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «εθελοντική» και «ασφαλής» επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Nassif Youssef Hitti, ο ανώτερος διπλωμάτης του Λιβάνου, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τη βοήθεια σχετικά με την κατανομή των βαρών των προσφύγων και δήλωσε ότι οι χώρες υποδοχής χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ο Hitti πρόσθεσε ότι ένας πολιτικός διακανονισμός στη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τη χώρα από το 2011, θα βοηθήσει τις χώρες υποδοχής και τον κόσμο να ξεπεράσουν το ζήτημα των προσφύγων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mahmood, δήλωσε ότι εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες μετακόμισαν στη χώρα του λόγω του περιβάλλοντος που είναι επιρρεπές σε συγκρούσεις στην περιοχή.

Η ευθύνη και η κατανομή των βαρών είναι απαραίτητες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, είπε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να έχει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να βοηθήσει τους άπορους πρόσφυγες καθώς ο ιός εξαπλώνεται.

«Ο ιός δεν διαφοροποιείται με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το χρώμα», τόνισε, προσθέτοντας, «Είναι καιρός να δείξουμε την πραγματική έννοια του να μην αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο Fillippo Gradhi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι τα παράπονα των προσφύγων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής δεν πρέπει να παραμένουν απαρατήρητες κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου./ibna