Ρουμανία: Προς μια πιθανή επέκταση της κατάστασης συναγερμού

Ρουμανία: Προς μια πιθανή επέκταση της κατάστασης συναγερμού

Σε συνέντευξή του στο Digi 24, ο υπουργός Υγείας Nelu Tătaru είπε ότι ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού δεν θα είχε την ίδια ένταση με το πρώτο. Οι αρχές πρέπει να είναι «καλά προετοιμασμένες», καθώς αυτό το δεύτερο κύμα θα είναι «διαφορετικό». Ο υπουργός επέμεινε στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη και κατά του πνευμονόκοκκου σε ευπαθείς ομάδες, “προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης”.

Ο Tătaru είπε επίσης, ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί ένα υποχρεωτικό μέτρο εμβολιασμού ενόψει ενός αντι-COVID19 εμβολίου. Οι αρχές θα μπορούσαν μόνο να συστήσουν αυτό το πιθανό εμβόλιο.

Ο Υπουργός επέμεινε ότι οι αρχές θα λάβουν υπόψη την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας μόνο όταν η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα θα είναι “σχεδόν ανύπαρκτη” και δεν θα υπάρχουν πλέον νέα κρούσματα μετάδοσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορούσε να προβλεφθεί η «επανάληψη μιας σχεδόν φυσιολογικής ζωής» προς τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, εάν ο πληθυσμός σέβεται τα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση των Φιλελευθέρων (PNL) να τροποποιήσουν τον Νόμο 95/2006 για τη μεταρρύθμιση της υγείας, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, αυτό το φθινόπωρο, έτσι ώστε τα σημαντικά νοσοκομεία να περάσουν από την αρμοδιότητα των δημάρχων σε αυτή του Υπουργείου Υγείας .

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στη B1TV ο Nelu Tătaru”, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παράτασης της κατάστασης συναγερμού και μετά τις 15 Ιουνίου, λόγω της συνέχισης της μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και της εμφάνισης νέων εστιών μετάδοσης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Raed Arafat, επιβεβαιώνει ότι δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί μια “επιστροφή στην απόλυτη ομαλότητα που υπήρχε πριν από την πανδημία” από τις 15 Ιουνίου, ακόμη και αν “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τώρα”. Σύμφωνα με τον Raed Arafat, σε περίπτωση άρσης της κατάστασης συναγερμού «πρέπει να ληφθεί υπόψη μια άλλη μέθοδος διατήρησης προληπτικών μέτρων» .

Άμεσα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε πιθανή επέκταση της κατάστασης συναγερμού.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Marcel Ciolacu, εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κατάσταση συναγερμού, ακόμη και αν η κυβέρνηση ήθελε να την παρατείνει επειδή “αυτή είναι η ιδανική βιτρίνα για όλους τους πελάτες του NLP να συνεχίσουν την επιχείρησή τους με δημόσια χρήματα. ” «Μετά τις 15 Ιουνίου, είναι καιρός να τερματίσουμε το φιλελεύθερο μοντέλο της διοίκησης μιας χώρας μόνο με πρόστιμα, απειλές και περιορισμούς. Ας τερματίσουμε την κλειστοφοβία, ας σκεφτούμε πώς να αναζωογονήσουμε τη Ρουμανία! Έγραψε ο κ. Ciolacu σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, στη σελίδα του στο Facebook.

Τα μέλη του Save Romania (USR) θα αποφασίσουν σήμερα, μετά από μια συνεδρίαση εάν θα ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο υπέρ της πρότασης για παράταση της κατάστασης συναγερμού μετά τις 15 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Pro-Romania Victor Ponta δήλωσε τη Δευτέρα, ότι μέλη του κόμματός του θα καταψηφίσουν την παράταση της κατάστασης συναγερμού.

Από την πλευρά της, η Συμμαχία Δημοκρατών και Φιλελευθέρων (ALDE) θεώρησε ότι η επέκταση της κατάστασης συναγερμού θα ήταν προς το συμφέρον μόνο των πολιτικών ηγετών και όχι του πληθυσμού. Σε ανάρτηση στο Facebook, το κόμμα με επικεφαλής τον Călin Popescu Tăriceanu είπε ότι θα ήταν ένας ελιγμός με τον οποίο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία./ibna