Μαυροβούνιο: Ο Πρόεδρος Đukanović επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Μαυροβούνιο: Ο Πρόεδρος Đukanović επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović στην έδρα του ΝΑΤΟ την Τρίτη και τον συνεχάρη για την επέτειο της ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία πριν από τρία χρόνια.

Ο Stoltenberg σημείωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν καλή για την ασφάλεια και την ευημερία του Μαυροβουνίου και ότι οι επενδύσεις από άλλους Συμμάχους στο Μαυροβούνιο έχουν υπερδιπλασιαστεί από την ένταξη. Συνέχισε τονίζοντας ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ βοήθησε επίσης το Μαυροβούνιο μέσω της πανδημίας COVID 19, αναφέροντας την υποστήριξη που δόθηκε από τους Συμμάχους με αεροπορικές μεταφορές, προμήθεια ιατρικού υλικού, οικονομική βοήθεια και άλλα είδη.

Τονίζοντας ότι οι προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετώπισε η Συμμαχία πριν από το COVID-19 δεν έχουν φύγει, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα «συνεχίσει να διασφαλίζει ότι αυτή η κρίση υγείας δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας» και ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν έτοιμες και σε επαγρύπνηση.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, τόσο κρατικοί όσο και μη κρατικοί φορείς χρησιμοποίησαν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα για να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη Συμμαχία μας και τις δημοκρατίες μας. Στο ΝΑΤΟ συνεργαστήκαμε για τον εντοπισμό, την έκθεση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Όσοι προσπαθούν να μας χωρίσουν δεν θα πετύχουν», είπε ο Stoltenberg.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να είναι ένας πολύτιμος Σύμμαχος που συμβάλλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στην πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία και στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Όπως το ΝΑΤΟ μπορεί να βασίζεται στο Μαυροβούνιο, το Μαυροβούνιο μπορεί να βασίζεται στο ΝΑΤΟ. Η αεροπορία του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι ουρανοί σας είναι ασφαλείς, με αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Και μέσω ενός Trust Fund, βοηθάμε στην καταστροφή των πλεονασματικών πυρομαχικών στο Μαυροβούνιο», επεσήμανε ο Stoltenberg.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που προηγήθηκε της ένταξης, και ιδιαίτερα με αυτήν που ακολούθησε σε αυτά τρία χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μελετήσαμε πολύ εντατικά, προχωρήσαμε και μέσω της συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες, επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε μέλος που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποδείχθηκε μέσω της συμμετοχής μας σε διάφορες αποστολές, μέσω των προετοιμασιών για συμμετοχή στην αποστολή στο Ιράκ και μέσω όλων των άλλων υποχρεώσεων που αναλάβαμε ως υπεύθυνο μέλος. Το Μαυροβούνιο υπέβαλε επίσης ένα εθνικό σχέδιο που δείχνει την αποφασιστικότητα μας να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις σχετικά με την ίση κατανομή των βαρών», επεσήμανε ο Đukanović.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου επεσήμανε ότι υποστηρίζει την ιδέα να διατηρηθεί η πόρτα του ΝΑΤΟ ανοιχτή.

«Η αιτία όλων των προβλημάτων μας είναι ακριβώς η μακρά απουσία των κοινωνιών των Δυτικών Βαλκανίων πέρα ​​από τα επιτεύγματα της ευρωατλαντικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών αξιών. Ένα παράδειγμα όπως το Μαυροβούνιο είναι πολύ ευνοϊκό, χαιρόμαστε που δεν είμαστε πλέον το νεότερο μέλος και ότι ο κύκλος της ευρωατλαντικής ασφάλειας επεκτείνεται. Χαιρετίζουμε θερμά την ιδέα να διατηρήσουμε τις πόρτες του ΝΑΤΟ ανοιχτές για περαιτέρω επέκταση», κατέληξε ο Đukanović./ibna