Κροατία: Ο Plenković πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Merkel

Κροατία: Ο Plenković πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Merkel

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković πραγματοποίησε τη Δευτέρα συνάντηση βίντεο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ανακοίνωσε η Κροατική Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κροάτης Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συζήτησαν τα κύρια θέματα της ΕΕ κατά την προεδρία της Κροατίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τη Γερμανία στις 1 Ιουλίου.

«Ο Πρωθυπουργός Plenković ανακοίνωσε τα σχέδια της Κροατίας να εγκρίνει εντολή για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μέχρι το τέλος της προεδρίας της Κροατίας. Η καγκελάριος Μέρκελ συγχαίρει την Κροατία και τον πρωθυπουργό Plenković για την επιτυχημένη πρώτη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ιδίως λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών, όπως η παγκόσμια πανδημία COVID-19. Υπό αυτήν την έννοια, η Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ανατολής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Τονίστηκε επίσης η ικανοποιητική επιδημιολογική κατάσταση και στις δύο χώρες, η οποία επιτρέπει την επανενεργοποίηση της οικονομίας και του τουρισμού, και τη σταδιακή ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας, η οποία μαζί θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των τουριστικών επισκέψεων αυτό το καλοκαίρι και ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι Plenković και Merkel συζήτησαν την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει βοήθεια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Κροατία, καθώς και τις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ II), στην Ευρωζώνη και την ζώνη Σένγκεν./ibna