Σλοβενία: Οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας καθορίζουν δύο σενάρια ανάκαμψης της οικονομίας

Σλοβενία: Οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας καθορίζουν δύο σενάρια ανάκαμψης της οικονομίας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, η οικονομία της Σλοβενίας θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος προτού ανακάμψει σε 4,9% ανάπτυξη το 2021 και 3,6% το 2022. Αυτή, ωστόσο, είναι η βασική πρόβλεψη, καθώς υπάρχουν επίσης δύο εναλλακτικά σενάρια που λαμβάνουν υπόψιν τη σοβαρότητα της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 4% φέτος και θα επεκταθεί κατά περισσότερο από 7% τα επόμενα δύο χρόνια. Στο αρνητικό σενάριο, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, ακολουθούμενη από στασιμότητα το 2021 και αργή ανάκαμψη το 2022.

Ο αντιδιοικητής Jožef Bradeško δήλωσε ότι τα βασικά σενάρια αντιπροσώπευαν λιγότερο αυστηρά μέτρα λockdown και με την υπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, όταν αναμένεται ιατρική λύση.

Σε αυτό το σενάριο, «τα θετικά αποτελέσματα υπερτερούν των αρνητικών επιπτώσεων των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και του σχετικά υψηλού μεριδίου του τουρισμού», δήλωσε.

Το βασικό σενάριο προϋποθέτει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί κατά 6,6% φέτος, η οποία θα αντισταθμιστεί εν μέρει από αύξηση 3,5% στις δημόσιες δαπάνες.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος, αλλά οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν.

Η επικεφαλής αναλυτής της Banka Slovenije, Arjana Brezigar Masten, δήλωσε ότι τα μέτρα εγχώριας δημοσιονομικής πολιτικής αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πρόβλεψης, καθώς αντισταθμίζουν τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών.

Αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά τρεις ακόμη εκατοστιαίες μονάδες, δήλωσε.

Οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν φέτος κατά 14,4%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πρόκειται να μειωθούν κατά περίπου 12,6% και οι εισαγωγές κατά 13,6%.

Ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών και των εισαγωγών προβλέπεται για το 2021 και το 2022, αλλά πιστεύεται ότι οι εγχώριες δαπάνες θα είναι η κύρια κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης προς τα εμπρός.

Η απασχόληση προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 2%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου ποσοστού ανεργίας της έρευνας σε 6% από 4,5% πέρυσι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο μηδέν φέτος πριν αυξηθεί σε πάνω από 1% τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι τιμές καταναλωτή θα συγκρατηθούν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων. Επιπλέον, οι τιμές θα σταθμιστούν λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και της εξωτερικής πίεσης αποπληθωρισμού.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, η Σλοβενία ​​αρχικά θα δει επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, με το δημόσιο έλλειμμα να αναμένεται να υπερβεί το 8% του ΑΕΠ φέτος.

Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, δεδομένου ότι το σοκ θα είναι μόνο προσωρινό, αλλά το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σχετικά υψηλό.

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας κοστολογούν τα υφιστάμενα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στο 5% του ΑΕΠ./ibna