Ελλάδα: Υπογράφηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

Ελλάδα: Υπογράφηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

Τον Ιταλό ομόλογο του Luigi Di Maio, υποδέχτηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχαν συνομιλίες για διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό  υπογράφηκε η Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Συμφωνία έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών.

ΟΙ ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Επιπροσθέτως σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Τέλος υπογράφηκε, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ναυτικών μιλίων, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, τα  υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Η πρώτη αντίδραση για την Συμφωνία, που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή στις λεπτομέρειες ήρθε από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέροντας σε ανάρτηση του στο Twitter, ότι «τελικά, όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για Ελληνο-ιταλικη ΑΟΖ, δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, προ διεθνούς δικαίου θαλάσσης του 1982, άφησαν νησιά με περιορισμένη επήρεια, που θα το βρούμε μπροστά μας και αναγνώρισαν σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα».

Αμέσως μετά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η Συμφωνία άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που, θυμίζω,  ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο  και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο. Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας. Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο  και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα,  ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.»/ibna