Β-Ε: Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε επίθεση εναντίον δημοσιογράφου στη Ζένικα

Β-Ε: Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε επίθεση εναντίον δημοσιογράφου στη Ζένικα

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Harlem Désir, και η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καταδίκασε έντονα τη σωματική επίθεση και τις απειλές κατά του δημοσιογράφου του RTV Zenica, Sinan Gluhić.

Στη δήλωσή του, ο ΟΑΣΕ υπενθύμισε ότι, στις 5 Ιουνίου, ένα μέλος ενός πολιτικού κόμματος στη Ζένικα επιτέθηκε στο δημοσιογράφο Sinan Gluhić. Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος του Καντονικού Συμβουλίου του κόμματος πραγματοποίησε απειλητικό τηλεφώνημα στον δημοσιογράφο. Αυτά τα περιστατικά πιστεύεται ότι συνδέονται με τις δημοσιεύσεις του Gluhić στα κοινωνικά μέσα, στις 31 Μαΐου, σχετικά με τις καθυστερημένες κατασκευαστικές εργασίες σε έναν τοπικό δρόμο.

«Καταδικάζω έντονα τις επαίσχυντες και επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου Gluhić. Τέτοιες επιθέσεις και απειλές εναντίον των ΜΜΕ είναι απαράδεκτες, ειδικά από τους πολιτικούς. Καλώ τις αρχές να ερευνήσουν γρήγορα τα περιστατικά, να φέρουν τους δράστες ενώπιο της δικαιοσύνης και να προστατεύσουν τον δημοσιογράφο», δήλωσε ο Désir. Ο Εκπρόσωπος τόνισε περαιτέρω ότι δεν πρέπει να επικρατήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας.

«Οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή εναντίον δημοσιογράφων, ειδικά σε σχέση με έρευνες των μέσων ενημέρωσης σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, είναι απαράδεκτη. Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, όλα τα μέλη της κοινωνίας πρέπει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ιδίως οι τοπικές αρχές που θα πρέπει να παρέχουν άμεσα στους δημοσιογράφους την προστασία που χρειάζονται», δήλωσε ο Kavalec.

Οι Désir και Kavalec υπενθύμισαν την απόφαση αριθ. 3/18 του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η οποία παροτρύνει τους «πολιτικούς ηγέτες, τους δημόσιους αξιωματούχους και/ή τις αρχές να απέχουν από τον εκφοβισμό, την απειλή ή τη συγκατάθεση –και να καταδικάζουν κατηγορηματικά– τη βία κατά δημοσιογράφων». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στόχευση επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης λόγω της δουλειάς τους αποτελεί επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, στις δημοκρατικές αξίες και στο δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της ΒΗ, μέλος του δικτύου SafeJournalists καταδίκασε έντονα τις απειλές και τη σωματική επίθεση εναντίον του Gluhic και ζήτησε την επείγουσα έρευνα για αυτό το περιστατικό και την επιβολή κυρώσεων στον Spahic.

«Είναι απαράδεκτο για οποιοδήποτε άτομο, πόσο μάλλον ένα πολιτικό κόμμα ή τα μέλη του, να χρησιμοποιεί βία – σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή ή και μη – εναντίον δημοσιογράφων. Η επίθεση στον Gluhić είναι μια σαφής περίπτωση κατάχρησης πολιτικής εξουσίας και παραβίασης των θεμελιωδών αρχών των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η Borka Rudić, γενική γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΒΗ, προσθέτοντας ότι “οι δημοσιογράφοι της RTV Zenica και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν αντιμετωπίσει από καιρό πολιτική πίεση και απειλές από αξιωματούχους των πολιτικών κομμάτων από τις δημοτικές και καντονικές αρχές. Πρέπει να σταματήσει».

Ο Sulejman Spahić, μέλος του κόμματος A-SDA, επιτέθηκε σωματικά στον Sinan Gluhić, δημοσιογράφο των τοπικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης RTV Zenica. Πριν από την επίθεση προηγήθηκαν μέρες λεκτικών απειλών και προσβολών στον Gluhić από τους ηγέτες του A-SDA μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων, ειδικά του Facebook.

Την Παρασκευή, 5 Ιουνίου ο Gluhić ήταν στο δρόμο για τη δουλειά του όταν δέχτηκε επίθεση από τον Spahić. Μπροστά σε μάρτυρες, ο Gluhić δέχτηκε απειλές για τη ζωή του από τον Spahić, ακολουθούμενες από χτύπημα στο λαιμό και το πρόσωπο. Το περιστατικό αναφέρθηκε στην αστυνομία και καταγράφηκε, καθώς και οι απειλές που έλαβε ο Gluhić κατά την προηγούμενη περίοδο. Την ίδια ημέρα, το κόμμα A-SDA εξέδωσε δήλωση που αρνείται το συμβάν. Η αστυνομία της Zenica ξεκίνησε έρευνα και πήρε δηλώσεις και από τους δύο εμπλεκόμενους. Η υπόθεση τώρα θα παραπεμφθεί στο γραφείο του Εισαγγελέα. Τέλος, αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε 24ωρη αστυνομική προστασία για τον Gluhić./ibna