Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Trump

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Trump

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ πλησιάζουν μια νέα εποχή δεσμών για τον χειρισμό της κατάστασης στη Λιβύη, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει στις διμερείς σχέσεις σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης της Λιβύης, δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT αμέσως μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης ενάντια στον πραξικοπηματία Khalifa Haftar και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν.

Μιλώντας για τα στρατηγικά οφέλη στο πεδίο της μάχης από τον στρατό της Λιβύης, ανακτώντας περιοχές από τον Haftar, είπε ότι ο Haftar θα αποκλειστεί από οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη.

Ο Erdogan είπε επίσης ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι δεν έχει στρατιώτες στη Λιβύη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξη του για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που πρότεινε το Κάιρο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel Fattah Al-Sisi.

Putin και Sisi συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες που εστιάζονται στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ./ibna