Κοσσυφοπέδιο: Η άρση των μέτρων ενάντια στη Σερβία είναι ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου

Κοσσυφοπέδιο: Η άρση των μέτρων ενάντια στη Σερβία είναι ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να άρει τα αμοιβαία μέτρα με τη Σερβία.

Σχολιάζοντας την κίνηση ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη Σερβία να αναλάβει το  δικό της ρόλο και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών.

Ο Peter Stano, επικεφαλής εκπρόσωπος της Πολιτικής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η νέα κυβέρνηση με την άρση της αμοιβαιότητας έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για επανεκκίνηση του διαλόγου.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και ο Ειδικός Εκπρόσωπος Miroslav Lajcak χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει τα πρόσφατα εισαγόμενα μέτρα που ήταν αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες του διαλόγου. Καταργώντας τα εναπομείναντα εμπόδια στην επανάληψη του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ, η νέα κυβέρνηση αποδεικνύει τη δέσμευσή της να ξαναρχίσει τον διάλογο χωρίς καθυστέρηση. Τώρα περιμένουμε από τη Σερβία να κάνει το ίδιο», είπε ο Stano.

Όπως είπε το ακριβές χρονοδιάγραμμα και το εύρος του διαλόγου εναπόκειται στα δύο μέρη να το αποφασίσουν. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση τον διάλογο για μια ολοκληρωμένη εξομάλυνση των σχέσεων. Για να προετοιμάσει το έδαφος και να συζητήσει τις λεπτομέρειες με τα μέρη, ο Ειδικός Εκπρόσωπος Lajcak σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Stano, όπως αναφέρει η GazetaExpress.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti από την πλευρά του δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια με τη Σερβία για να δώσει την ευκαιρία στον διάλογο. Ο Πρόεδρος της χώρας Hashim Thaci δήλωσε τη Δευτέρα ότι τώρα η Σερβία δεν έχει κανένα πρόσχημα για να εμποδίσει τον διάλογο./ibna