Ρουμανία: Επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στην οικονομία

Ρουμανία: Επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στην οικονομία

Το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να εκδώσει διατάγματα κατά τη διάρκεια των διακοπών των βουλευτών εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Καγκελαρίας του Πρωθυπουργού, Ionel Dancă, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει διατάγματα για τα δημοσιονομικά, τα θέματα προϋπολογισμού, οικονομίας, υγείας, μεταφορών, εκπαίδευσης, εργασίας, κοινωνικής προστασίας και σχετικά με την διόρθωση του προϋπολογισμού για το 2020.

Επίσης, ο επικεφαλής της Καγκελαρίας έθεσε τη δυνατότητα σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων σχετικά με την καραντίνα ανθρώπων από ορισμένες χώρες, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε αυτές τις χώρες.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και Ευρωπαϊκών Πόρων να οριστικοποιήσουν τις κανονιστικές πράξεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης, δηλώνοντας ότι είναι σίγουρος για τη δυνατότητα πρόσβασης, το συντομότερο δυνατό, στα ευρωπαϊκά κονδύλια που παρέχονται για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Florin Cîtu διευκρίνισε ότι η Ρουμανία πρέπει να καταθέσει εγγύηση 393 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να επωφεληθεί από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω του εργαλείου προσωρινής στήριξης προς τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SURE). Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αυτό θα ήταν το μέγιστο ποσό από το οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ρουμανία μέσω αυτού του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο ζήτησαν οι ρουμανικές αρχές .

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Cîţu χαιρέτισε την «πολύ καλή λειτουργία» του προγράμματος IMM Invest, που στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι 3.083 εταιρείες είχαν ήδη, λάβει χρηματοδότηση ύψους 2,45 δισ. λέι.

Κυβερνήτης Εθνικής Τράπεζας

Η οικονομική κατάσταση στο μέλλον, θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση που προκλήθηκε από την επιδημία COVID-19 και θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης της Ρουμανίας, δήλωσε ο Κυβερνήτης της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR),  Mugur Isărescu.

Ο κυβερνήτης της BNR διευκρίνισε ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η οικονομία της Ρουμανίας σημείωσε σχετικά καλή ανάπτυξη, με μέση ετήσια αύξηση 4,1% το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι προοπτικές για τη ρουμανική οικονομία για την επόμενη περίοδο έδειξαν τη συνέχιση αυτής της θετικής τάσης./ibna