Κοσσυφοπέδιο: Συναντήσεις με Meta και Rama είχε ο Thaci στα Τίρανα

Κοσσυφοπέδιο: Συναντήσεις με Meta και Rama είχε ο Thaci στα Τίρανα

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο Ilir Meta και τον πρωθυπουργό Edi Rama.

Ο Ilri Meta τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την τελική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα εγγυηθεί όχι μόνο την αμοιβαία αναγνώριση αλλά και το μέλλον τους στην ΕΕ.

«Εκφράσαμε την ετοιμότητα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε με επιτυχία τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, την επιστροφή στην κανονική ζωή των πολιτών και την πλήρη σταθεροποίηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών, ιδίως με την προσέγγιση της θερινής τουριστικής περιόδου», είπε ο Meta.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνύπαρξη Αλβανών και Σέρβων είναι προς το συμφέρον της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής μας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Meta σημείωσε ότι «μιλήσαμε με τον Thaci ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών».

«Θεωρώ ότι παρά τις διαφορετικές τάσεις σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είχαμε μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση της  νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Γι ‘αυτό, θα ήθελα να χαιρετήσω τον πρώην πρωθυπουργό Albin Kurti, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία που είχαμε αυτούς τους μήνες. Και πάλι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα θετικό παράδειγμα σεβασμού των θεσμών. Ελπίζω να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα υποστηρίζουμε πάντα τη βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου και θα σεβόμαστε πάντα το Σύνταγμα και τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Meta.

Ο Πρόεδρος Thaçi έγινε επίσης δεκτός σήμερα και από τον Πρωθυπουργό Edi Rama, ο οποίος δήλωσε αναφερόμενος στην συνάντηση, «Με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, μετά από μια συνομιλία όπως πάντα αδελφική».

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci δήλωσε ότι «το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία ήταν πάντα στην αγκαλιά ο ένας του άλλου και ως αχώριστοι πρέπει να συνεχίσουν την πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Μιλώντας μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Τίρανα, ο Hashim Thaci είπε ότι «με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ilir Meta, σήμερα μίλησα για την επιστροφή στην πλήρη ομαλότητα της ζωής των πολιτών των δύο χωρών μας».

«Όσο πιο γρήγορα οι δύο κυβερνήσεις ξαναρχίσουν τη συνεργασία, τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσουμε τις οικονομίες των χωρών μας. Μιλήσαμε επίσης για τη σημασία της επανάληψης του διαλόγου με τη Σερβία, με τον οποίο αναμένουμε να ολοκληρώσουμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία και να φέρουμε αμοιβαία διακρατική αναγνώριση», κατέληξε ο Thaci./ibna