Αλβανία: Σύμβουλος του Meta εμπλέκεται στην κατασκευή fake news το 2017 για την ανατροπή της κυβέρνησης Rama

Αλβανία: Σύμβουλος του Meta εμπλέκεται στην κατασκευή fake news το 2017 για την ανατροπή της κυβέρνησης Rama

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama σχολίασε την Παρασκευή τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν πριν από τρία χρόνια σχετικά με τα τοξικά απόβλητα από την Ιταλία που στάλθηκαν στην Αλβανία ήταν κατασκευασμένα από τον Σύμβουλο του Ilir Meta, Ilir Kulla.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωσε ότι η συκοφαντία εκείνης της εποχής, «προοριζόταν για να προμηθεύςουν πυρομαχικά εναντίον μου στη σκηνή των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που στήθηκαν κάτω από το παράθυρο του τότε Προέδρου της Βουλής (Ilir Meta)».

«Αυτά τα σκουπίδια συκοφαντίες είχαν ως στόχο να προμηθεύσουν πυρομαχικά εναντίον μου στη σκηνή κάτω από το παράθυρο του Προέδρου της Βουλής! Αλλά το πιο αηδιαστικό πράγμα είναι ότι τα σκουπίδια, στα μάτια του κόσμου, ρίχθηκαν στο πρόσωπο της Αλβανίας! Αυτή είναι η αντιπολίτευση που θέλει να σώσει την πατρίδα από εμένα», είπε ο Rama.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα, στο Shqiptarja.com αναφέρεται στην απόφαση της ιταλικής εισαγγελίας που συνέλαβε 8 άτομα σχετικά με τα «Fake News» που δημοσιεύθηκαν πριν από 3 χρόνια από τον ιταλικό ιστότοπο «Pianeta Italia News» σχετικά με την είδηση ​​ότι 1.400 εμπορευματοκιβώτια με τοξικά απόβλητα είχαν σταλεί στην Αλβανία για να ταφούν.

Η ιταλική δίωξη αποκάλυψε μετά από έρευνα ότι ο σύμβουλος με τα αρχικά I. K. του σημερινού προέδρου Ilir Meta ήταν πίσω από το σκάνδαλο. «Τα νέα κατασκευάστηκαν με εντολή του συμβούλου του Ilir Meta», δήλωσε η ιταλική διεύθυνση ερευνών κατά της μαφίας (DIA). Μεταξύ των οκτώ ατόμων που συνελήφθησαν στην Ιταλία για αυτό το σκάνδαλο είναι ο πρώην γερουσιαστής Sergio de Gregorio, ιδιοκτήτης του διαδικτυακού τόπου “Pianeta Italia News”, ο οποίος παρήγαγε τις ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει το Shqiptarja.com.

Η DIA δήλωσε ότι «άτομο του Ilir Meta διέταξε την εκστρατεία κατά της αλβανικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Η δυσφημιστική εκστρατεία ξεκίνησε το 2017 και εκείνη την εποχή υποστηρίχθηκε από την Αλβανική αντιπολίτευση.

Ο σύμβουλος του Ilir Meta βρισκόταν στην Ιταλία στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ 2 ημέρες αργότερα ο ιστότοπος «Pianeta Italia News» δημοσίευσε την κατασκευασμένη είδηση. Ο σύμβουλος του σημερινού αρχηγού του κράτους έφτασε στην Ιταλία 2 ημέρες πριν από τη δημοσίευση του άρθρου για να παρακολουθεί στενά τα πάντα στην προσπάθεια ανατροπής της αλβανικής κυβέρνησης.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν κάνουν λόγο για το ποσό των 55 χιλιάδων ευρώ που θα λάμβανε ο ιταλικός ιστότοπος για τη δημοσίευση του άρθρου.

Την Παρασκευή, η ιταλική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε ότι τα 8 άτομα είχαν συλληφθεί αποκάλυψαν ότι ο σύμβουλος του Ilir Meta βρίσκεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Ο σύμβουλος του Meta, Ilir Kulla, αντέδρασε μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, χαρακτηρίζοντας το απλή συκοφαντία, χωρίς να αρνείται τη γνωριμία του με τον πρώην γερουσιαστή που αναφέρεται./ibna