Η Κροατία αρωγός στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

Η Κροατία αρωγός στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

Η Κροατία πρέπει να σεβαστεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι τα σύνορα με το Μαυροβούνιο θα ανοίξουν σύντομα.

Ο ίδιος είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Srđan Darmanović στην Ποντγκόριτσα ότι η Κροατία είχε ανοίξει αμοιβαία τα σύνορά της σε δέκα χώρες.

«Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, πρόκειται για σχέσεις με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι απολύτως απαλλαγμένο από τον κορωνοϊό”, δήλωσε ο Grlić.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα ελάχιστο εύρος μετακίνησης.

“Έχω πληροφορίες ότι περίπου τρεις χιλιάδες πολίτες του Μαυροβουνίου δεν είχαν προβλήματα όταν διέσχισαν τα σύνορα”, δήλωσε ο Grlić, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να δηλώσουν έναν σαφή λόγο για το ταξίδι, είτε πρόκειται για επαγγελματική συνάντηση, ακίνητη περιουσία ή κάποιo άλλo προσωπικό λόγο.

Είπε ότι η Κροατία έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και είπε ότι το Μαυροβούνιο έχει ισχυρή υποστήριξη σε αυτήν την πορεία.

«Και οι δύο χώρες μας αντιμετώπισαν καλά την πανδημία. Αυτή η κρίση έδειξε ότι έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο Grlić.

Ο Darmanović από τη μεριά του είπε ότι καταλαβαίνει ότι υπήρχαν συστάσεις της ΕΕ για τα μέλη της να μην ανοίξουν σύνορα έως τις 15 Ιουνίου, εκτός από αναμεταξύ τους.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τα ταξίδια στην Κροατία και πιστεύουμε ότι η Κροατία θα αναγνωρίσει πολύ γρήγορα την ευνοϊκή μας κατάσταση», δήλωσε ο Darmanović.

Ευχαρίστησε την Κροατία για τη βοήθειά της στο Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που και οι ίδιοι αντιμετώπισαν την πρόκληση.

Όπως ανέφερε, το Μαυροβούνιο και η Κροατία συνεργάζονται επιτυχώς σε πολλούς τομείς, ειδικά στον τομέα της άμυνας./ibna