Σλοβενία: Μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 8,7% φέτος, βλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας

Σλοβενία: Μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 8,7% φέτος, βλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας

«Το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού προκάλεσε απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, και συνεπώς στη Σλοβενία. Οι νέες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης, που επιβεβαιώθηκαν χθες από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προβλέπουν μείωση της το τρέχον σενάριο, συγκρίσιμη με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από δέκα χρόνια. Στη νομισματική σύνοδο, τα μέλη του Συμβουλίου υιοθέτησαν έτσι πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής με στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την περαιτέρω διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, Boštjan Vasle.

Σε δήλωσή του, ο Vasle είπε ότι αυτή τη φορά δύο επιπλέον σενάρια λόγω ακραίας αβεβαιότητας συνόδευσαν την κεντρική πρόβλεψη της ΕΚΤ. Οι υποθέσεις γενικά διαφέρουν ως προς τη διάρκεια της πανδημίας και το πιθανό δεύτερο κύμα. Σύμφωνα με το σενάριο, επισημαίνει ο Vasle, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 8,7% φέτος. Η μείωση είναι συγκρίσιμη με τις μεσοπρόθεσμες απώλειες της οικονομικής δραστηριότητας μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008/2009. Οι προβλέψεις σχετικά με τη Σλοβενία ​​θα παρουσιαστούν στην Τράπεζα της Σλοβενίας τις επόμενες ημέρες.

«Η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επίσης επλήγησαν από την επιδεινούμενη κατάσταση, ειδικά τον Μάρτιο, σταδιακά σταθεροποιείται, με κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης. Η απαιτούμενη κερδοφορία για δανεισμό στις κεφαλαιαγορές έχει μειωθεί σημαντικά στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων της Σλοβενίας, αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από το ξέσπασμα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξάνονται ξανά, αλλά είναι πολύ ασταθείς, υποδηλώνοντας αβεβαιότητα και φόβο για την πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Σε μια τέτοια κατάσταση, οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών αξιολόγησαν ότι χρειάζονταν πρόσθετα κίνητρα νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και για τη συνέχιση της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Υπό αυτή την έννοια, έχουμε αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα για την αγορά τίτλων πανδημίας (PEPP), το οποίο καθιερώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σε 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Σκοπός του μέσου είναι η παροχή πρόσθετης ρευστότητας για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορές και δανειοδοτικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε χώρο για τη βελτίωση των συνθηκών τραπεζικού δανεισμού για όλα τα τμήματα της οικονομίας, ειδικά για τους πολίτες και τις εταιρείες», λέει ο Vasle.

Ο ίδιος αναμένει ότι αυτό το μέτρο θα έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο κόστος δανεισμού στη Σλοβενία, η οποία πρόσφατα ήταν στην ομάδα χωρών με μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού. Παρόμοια με το επίπεδο της ευρωζώνης, “αυτά τα μέτρα ανοίγουν επιπλέον χώρο στη Σλοβενία ​​για τη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού των τραπεζών για νοικοκυριά και εταιρείες. Αυτό ισχύει επίσης για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της σλοβενικής οικονομίας επειδή δεν χρηματοδοτούνται από την κεφαλαιαγορά, αλλά κυρίως μέσω τραπεζικών δανείων».

«Τέλος, οι κυβερνήτες εξέφρασαν τις προσδοκίες μας σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική. Χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ειδικό ταμείο ανάκαμψης που στοχεύει πρωτίστως στη βοήθεια των περιφερειών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Κατά την άποψη της Τράπεζας της Σλοβενίας, αυτό αποτελεί μία επίσης σημαντική μετατόπιση στη σκέψη για χρηματοδότηση ορισμένων λειτουργιών που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση της υγείας στα κράτη μέλη της ΕΕ», καταλήγει ο Vasle./ibna