Βουλγαρία: Αυξήθηκε δραματικά η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών την περίοδο της πανδημίας

Βουλγαρία: Αυξήθηκε δραματικά η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών την περίοδο της πανδημίας

Όλο και περισσότεροι νέοι και άντρες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ στη Βουλγαρία, και οι περιπτώσεις οξείας τοξικότητας που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξήθηκαν. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανάλυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης με αλκοόλ και ναρκωτικά, τα οποία καλύπτουν το πρώτο τρίμηνο του έτους και το μήνα Μάρτιο από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, συνολικά 2.892 άτομα είχαν καταναλώσει υπερβολική δόση αλκοόλ και ναρκωτικών. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 400 άτομα.

Όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 15 ετών, καθώς και εκείνοι κάτω των 18 ετών, χρησιμοποιούν αλκοόλ και ναρκωτικά.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν κάνει κατάχρηση, καθώς υπάρχει κυριαρχία των ανδρών.

Για την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των νέων κάτω των 15 ετών που έκαναν κατάχρηση αλκοόλ ήταν 78 αγόρια και 62 κορίτσια, ενώ φέτος οι περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 119 στα αγόρια έναντι 75 στα κορίτσια. Τα παιδιά ήταν 33 με 20 από αυτά να είναι αγόρια που πήραν ναρκωτικά και 124 έφηβοι με 77 από αυτά αγόρια που έκαναν κατάχρηση αλκοόλ.

Η επιδημία του κορωνοϊού επηρέασε επίσης νέους ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, με 92 αγόρια να έχουν κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών και 48 κορίτσια. Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αγοριών που κατανάλωσαν αλκοόλ ήταν 76. Εννέα περιπτώσεις νέων ατόμων που έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών καταγράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 18 ετών που έκαναν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε τέτοιο βαθμό που να νοσηλευτούν με οξεία δηλητηρίαση επίσης σημείωσε ραγδαία αύξηση.

Για την ίδια περίοδο πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των μεθυσμένων ήταν 2.290 ενώ τώρα ανήλθαν σε 2.558. Από αυτούς, 1.758 ήταν άνδρες, σε σύγκριση με τους 1.600 κατά την ίδια περίοδο το 2019 που έκαναν χρήση αλκοόλ και νοσηλεύτηκαν, ενώ 245 για χρήση υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Όσον αφορά τις γυναίκες κι εδώ οι στατιστικές είναι επίσης δυσμενείς καθώς 349 γυναίκες έναντι 243 την ίδια περίοδο πέρυσι έκαναν κατάχρηση με 78 από αυτές να δηλητηριαστούν ενώ 53 γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών./ibna