Αλβανία: Η μπάλα είναι στην αντιπολίτευση για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, είπε ο Rama

Αλβανία: Η μπάλα είναι στην αντιπολίτευση για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, είπε ο Rama

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama  δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι με την Εκλογική Μεταρρύθμιση συμβαίνει αυτό που έκανε σαφές η Αμερικανίδα Πρέσβης Yuri Kim. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος και όσον αφορά εμάς, έχουμε κλείσει αυτή την διαδικασία. Νομίζω ότι έχουμε κάνει όλες τις εύλογες παραχωρήσεις και έχουμε ένα καλό προϊόν στα χέρια»

Συνεχίζοντας ο Αλβανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν πρόκειται να παραμείνουμε αυστηρά στο πλαίσιο των συστάσεων του ΟΑΣΕ-ODIHR δεν πρέπει να συζητήσουμε καθόλου την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σ αυτή την διαδικασία».

«Το ODIHR δεν ενθαρρύνει τη συμπερίληψη της τεχνολογίας στις εκλογές. Υπάρχουν χώρες που το θεωρούν αντισυνταγματικό όπως η Γερμανία και, όσον αφορά εμάς, κάναμε μια πολύ σοβαρή μελέτη μετά τις εκλογές του 2017 για να προετοιμαστούμε για τις εκλογές του 2019, έχοντας την επιθυμία να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε να εκπέσει το μεγάλο άλλοθι των θαυματουργών ηλεκτρονικών» σημείωσε ο Rama.

«Δεν είναι πραγματικά μη υγιεινό όσον αφορά τη βιομετρική ταυτοποίηση», είπε. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποκλείεται κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί το σύστημα έως τις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός Rama τόνισε ότι, «Προσωπικά, είμαι απαισιόδοξος γιατί το ODIHR απαιτεί πάντα ότι εάν μια χώρα επιλέξει να πάει προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, την οποία η ODIHR δεν ενθαρρύνει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει πηγαίνουμε απευθείας και προτείνουν μια σταδιακή πρόοδο με πιλοτικά έργα. Θέλαμε το 2019 οι τοπικές εκλογές να λειτουργήσουν ακριβώς για να δούμε αυτήν τη λειτουργία. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ο χρόνος, έχουμε χάσει πολύ χρόνο, όχι επειδή περιμέναμε. Περιμένουμε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι για 3 χρόνια».

Ο αρχηγός της κυβέρνησης κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν γίνονται με κοκτέιλ μολότοφ, αλλά με διάλογο»./ibna