Σερβία: Το WJC, χαιρέτησε την απόφαση της Δικαιοσύνης που βάζει τέλος στη δίχρονη κρίση της εβραϊκής κοινότητας

Σερβία: Το WJC, χαιρέτησε την απόφαση της Δικαιοσύνης που βάζει τέλος στη δίχρονη κρίση της εβραϊκής κοινότητας

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο (WJC) επικροτεί το σερβικό δικαστικό σύστημα για την απόφασή του να υποστηρίξει τη νομιμότητα της εκλογής του Alexander Jinker ως προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας του Βελιγραδίου, μετά από σχεδόν δύο χρόνια διχασμού εντός της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σερβία.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του WJC Ronald S. Lauder δήλωσε ότι «το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο υποστηρίζει πλήρως την εκλογή του Alexander Jinker ως νόμιμου προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας του Βελιγραδίου, μέλος της Σερβικής οντότητας μας, της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σερβία».

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στις αρχές της Σερβίας για την αναγνώριση της ανάγκης για μια ειλικρινή και ταχεία επίλυση της εσωτερικής κοινοτικής κρίσης, η οποία απειλούσε να εκτροχιάσει τις κρίσιμες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διαδικασία διασφάλισης της κατάλληλης αποζημίωσης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και των κληρονόμων τους. Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η επιδεικνυόμενη δέσμευση της Σερβίας για επίλυση αυτού του ζητήματος, ακόμη και στο πλαίσιο της αβεβαιότητας και των περιορισμένων πόρων που προκαλούνται από την πανδημία του κορωναϊού.»

Ο Lauder συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της Σερβίας και ο νόμος για την αποκατάσταση της εβραϊκής ιδιοκτησίας είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δίκαιους και εκτεταμένους στην Ευρώπη και πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες χώρες. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η επίλυση αυτής της ηγετικής κρίσης θα επιτρέψει την εφαρμογή της σερβικής νομοθεσίας για την αποκατάσταση με πλήρη διαφάνεια και ότι μετά από δύο χρόνια κρίσης, η εβραϊκή κοινότητα της Σερβίας μπορεί να απολαύσει την ηρεμία και την ασφάλεια που αυτή η νομοθεσία σκοπεύει να εγγυηθεί.»/ibna