Βουλγαρία: Μείωση του ΦΠΑ στο 9% από το 20% σε παιδικά τρόφιμα και είδη

Βουλγαρία: Μείωση του ΦΠΑ στο 9% από το 20% σε παιδικά τρόφιμα και είδη

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση την πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα παιδικά είδη

Η πρόταση κατατέθηκε από το MRF και προβλέπει μείωση φόρου από το 20% στο 9% για τρόφιμα κατάλληλα για μωρά και μικρά παιδιά, καθώς και για πάνες μωρών και άλλα είδη υγιεινής. Με το μέτρο, το κόμμα ελπίζει να συμβάλει στην υπερνίκηση των αρνητικών δημογραφικών στατιστικών στη χώρα.

Οι βουλευτές της επιτροπής ψήφισαν επίσης τη μείωση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, με την οποία η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο, ο οποίος υπέφερε περισσότερο από την επιδημία COVID-19.

Η προμήθεια βιβλίων θα φορολογηθεί επίσης με χαμηλότερο συντελεστή.

Η πρόταση των Ενωμένων Πατριωτών, η οποία προβλέπει χαμηλότερο φόρο επί των υπηρεσιών ταξιδιωτικών πρακτορείων, καθώς και των ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως κρασί και μπύρα, δεν εγκρίθηκε.

Ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένοι στην βιομηχανία εστίασης. «Μερικά από τα νυχτερινά κέντρα που δεν έχουν φαγητό στο μενού τους παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής αυτού του νόμου. Ταυτόχρονα, τα όρια κοινωνικής ασφάλισης αυξάνονται στα 800 λέβα και μόνο ένα μέρος του προσωπικού με χαμηλή εξειδίκευση μπορεί να παραμείνει στο 610 λέβα. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο για να επιβιώσουν, γιατί θα είναι κλειστά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Atanas Dimitrov, αναπληρωτής πρόεδρος του βουλγαρικού οργανισμού ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Η βιομηχανία εστίασης απαίτησε επίσης μείωση του ΦΠΑ 9% για την μπύρα και το κρασί, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις εκτός τροφίμων να μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το μέτρο.

«Αυτό είναι ένα μέτρο που θα αντισταθμίσει εν μέρει μόνο τις μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής στην κλειστή βιομηχανία και είναι ανεπαρκές», σχολίασε μετά τη συνάντηση του με τον Valeri Simeonov. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα έπρεπε επίσης να περιλαμβάνονται στη μειωμένη τιμή. «Είναι κυρίως Βουλγαρικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα υποστηρίζαμε την παραγωγή», σημείωσε./ibna