Ρουμανία: Νομοσχέδιο για την Δικαιοσύνη θα καταθέσει η κυβέρνηση

Ρουμανία: Νομοσχέδιο για την Δικαιοσύνη θα καταθέσει η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis ανακοίνωσε χθες, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban στο Παλάτι Cotroceni, ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Tudorel Toader, ο οποίος μίλησε για τις πιέσεις που του άσκησαν ενώ ήταν υπεύθυνος για την αλλαγή των ποινικών κωδίκων ή για την παροχή αμνηστίας και χάρης, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι «το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) προσπάθησε να υποτάξει τη δικαιοσύνη. (…) Αυτοί οι νόμοι για δικαιοσύνη πρέπει να επιδιορθωθούν και αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησής μου με τον πρωθυπουργό. Είναι ένα αποφασιστικό και θαρραλέο βήμα» Radio Europa Libera.

Επίσης χθες, ο Πρόεδρος Iohannis είπε ότι τα πολυετή κονδύλια θα συζητηθούν σε συνδυασμό με τα ταμεία αρωγής σε περίπτωση πανδημίας. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και υλοποίησης. Το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου 2020. Ο Iohannis τόνισε ότι η Ρουμανία θα επωφεληθεί από περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια από ό, τι πριν από την κρίση. «Θα αγωνιστούμε για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα”, δήλωσε ο Πρόεδρος. Τα χρήματα λέγεται ότι χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία». Στο πλαίσιο όπου οι αρχές προσπαθούν να χαλαρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους περιορισμούς, είπε ότι κάθε Ρουμάνος έχει την ευθύνη να προστατεύσει τον εαυτό του./ibna