Τουρκία: Συνάντηση Erdogan-Sarraj στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνάντηση Erdogan-Sarraj στην Άγκυρα

Η Τουρκία και η Λιβύη σχεδιάζουν την προώθηση της συνεργασίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεωτρήσεων, προκειμένου να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης την Πέμπτη.

Η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης από τον ΟΗΕ, Fayez Al-Sarraj πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό παλάτι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Άγκυρα.

«Παρά τις φρικτές επιθέσεις από τον πραξικοπηματία  Khalifa Haftar, η κυβέρνηση της Λιβύης έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας», δήλωσε ο Erdogan για τον αγώνα της Λιβύης με το COVID-19.

«Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που προκαλούν αιματοχυσία και δάκρυα στη Λιβύη υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Haftar», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η Τουρκία θα υποστηρίξει την κυβέρνηση Sarraj και θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε όλα τα διεθνή φόρα για μια δίκαιη και νόμιμη λύση».

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης με τη σειρά του ευχαρίστησε τη Τουρκία για την «ιστορική και γενναία στάσης της για τη Λιβύη»

Αναφερόμενος στον αγώνα της κυβέρνησης της Λιβύης με τον Khalifa Haftar και τους πολιτοφυλακές που είναι πιστοί σε αυτόν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Sarraj δήλωσε ότι «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εξαλείψουμε τον εχθρό στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις στα επόμενα στάδια με τον Khalifa Haftar»

Επιπροσθέτως ο Sarraj δήλωσε ότι θέλει να δει τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη, ενώ ανοικοδομούν τη χώρα.

Ο Recep Tayyip Erdogan κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον “πραξικοπηματία” Khalifa Haftar από την παράνομη πώληση πετρελαίου που δικαίως ανήκει στον λαό της Λιβύης./ibna