Κύπρος: Στην τηλεδιάσκεψη της πρωτοβουλίας MED7 συμμετείχε ο Χριστοδουλίδης

Κύπρος: Στην τηλεδιάσκεψη της πρωτοβουλίας MED7 συμμετείχε ο Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών αρμοδίων για Ευρωπαϊκά Θέματα των Κρατών-Μελών του Νότου της ΕΕ (MED7), η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία και αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενων Συνόδων των MED7.

Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό το φως της επικρατούσας κατάστασης λόγω της πανδημίας, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν στον Τουρισμό και τόνισαν την ανάγκη για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, βασισμένο στην αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσόρισαν τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ειδική μνεία έγινε για την Γαλλογερμανική πρόταση που αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συζητήθηκε επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η Κλιματική και η Ψηφιακή ατζέντα.

Τους αρμόδιους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED7 απασχόλησε επίσης το Μεταναστευτικό, το οποίο συνεχίζει να συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη όπως η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την ΕΕ του 2014 και, στη βάση των υποχρεώσεών της από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016, τερματίσει πρακτικές προώθησης μεταναστευτικών ροών προς Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες δυσχεραίνουν το πρόβλημα και προκαλούν περεταίρω αποσταθεροποίηση εντός ΕΕ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αρμόδιοι Υπουργοί επανέλαβαν την προσήλωσή τους στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019 και στην ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του περασμένου Μαΐου. Στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου, επαναβεβαιώνεται η αλληλεγγύη των συμμετέχοντων κρατών προς την Κύπρο και την Ελλάδα και προτρέπονται όλες οι χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και συγκεκριμένα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Μέσα από την Κοινή Δήλωση τονίζεται, επίσης, ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον και τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι συμμετέχοντες Υπουργοί υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της Νότιας Γειτονίας για την Ευρώπη. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των εν λόγω χωρών και να ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειές τους να υπερβούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, απεύθυναν κάλεσμα για μια θετική ανανέωση της πολιτικής που αφορά την περιοχή, προσδοκώντας σε νέα Υπουργική Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Γειτονίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Εκφράστηκε, τέλος, η προσήλωση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας υπό το φως του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής των MED-7 και η ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία./ibna