Στο 0,9% η ύφεση το α’ τρίμηνο στην Ελλάδα

Στο 0,9% η ύφεση το α’ τρίμηνο στην Ελλάδα

Με μόλις ένα 15ήμερο lockdown, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε για την Ελλάδα με ύφεση 1,6% ή 0,9% σε ετήσια βάση. Καθώς οι 2,5 μήνες (από την αρχή του έτους έως την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου) κύλησαν με ανοικτά σύνορα και σε πλήρη λειτουργία αεροδρόμια, δημόσιο και επιχειρήσεις και με την χώρα μας λιγότερο εκτεθειμένη στους φόβους των επενδυτών από ό,τι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (απόδειξη είναι και το ότι η Ελλάδα άντλησε τέλος Ιανουαρίου εκδίδοντάς το μέσα στον Φεβρουάριο ομόλογο 15ετούς διάρκειας) δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η μεταβολή του ΑΕΠ θα είχε θετικό πρόσημο χωρίς τον κορωνοϊό.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως με -1,6% σε τριμηνιαία βάση και με lockdown ενός δεκαπενθημέρου, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ένα δεύτερο τρίμηνο που κύλησε στο μεγαλύτερο μέρος του σε πλήρη αρχικά και ακολούθως σε εκτεταμένη «καραντίνα» αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του πρώτου οπότε οικονομία ζημιώθηκε κατά 776 εκατ. ευρώ με τις επενδύσεις να καταγράφουν «βουτιά» 8,4%. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημοσιοποιήσει την πρόβλεψη για ύφεση έως 9,5% φέτος με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το ποσοστό της μπορει να φθάσει ακόμη και το 13%.

Σύγκριση τριμήνου

Σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019, το 1ο τρίμηνο 2020 καταγράφηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% με μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9%, και αύξηση  δημοσίας κατά 2,3%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% (των αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ  υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% (των αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%).

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%. Για τα νοικοκυριά, -0,7% και  το δημόσιο +2,0%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 6,4%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5% (+4,7% των αγαθών και +0,01% των υπηρεσιών).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,2% (+0,2% των αγαθών και +0,3% των υπηρεσιών)./ibna