Η Κροατία εκπλήρωσε μόνο μία από τις συστάσεις της GRECO

Η Κροατία εκπλήρωσε μόνο μία από τις συστάσεις της GRECO

Η Κροατία εκπλήρωσε μόνο μία από τις τρεις συστάσεις της GRECO, του σώματος κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τους βουλευτές, και μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία, το Ζάγκρεμπ βρίσκεται στον πάτο της λίστας αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με άρθρο της καθημερινής Večernji List την Πέμπτη.

Από τα 42 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που καλύπτονται από συστάσεις, οι προαναφερθείσες τέσσερις χώρες έχουν το χαμηλότερο αποτέλεσμα στην εκπλήρωση των συστάσεων που έγιναν σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, η Večernji List αναφέρει στο άρθρο με τίτλο: “Η Κροατία αποτυγχάνει να συμμορφωθούν με τις συστάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς για τους βουλευτές”.

Η GRECO, με επικεφαλής τον Κροάτη δικαστή Marin Mrčela, που είναι αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κροατίας, συνέστησε την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τους βουλευτές, ωστόσο, το Ζάγκρεμπ δεν το έχει κάνει ακόμη.

Ο κώδικας συμπεριφοράς υποτίθεται ότι παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά των νομοθετών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων ή με οποιονδήποτε υποστηρίζει το σκοπό τους. Το έγγραφο πρέπει επίσης να προσδιορίζει τι μπορούν να δεχτούν οι βουλευτές ως δώρα και ούτω καθεξής. Η προθεσμία που είχε θέσει η Κροατία για να εγκρίνει τον κώδικα έληξε στα τέλη του 2015. Η προθεσμία είχε καθοριστεί στη στρατηγική 2015-2020 για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, η GRECO πρότεινε νέες συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης κώδικα συμπεριφοράς για ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους.

Η GRECO έχει ήδη συστήσει την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Σύγκρουσης Συμφερόντων./ibna