Η Σλοβενία ​​σκοπεύει να δώσει 780 ευρώ για την άμυνα

Η Σλοβενία ​​σκοπεύει να δώσει 780 ευρώ για την άμυνα

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας σχεδιάζει να επενδύσει 780 εκατομμύρια ευρώ στην άμυνα τα επόμενα έξι χρόνια, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin.

Ο Tonin βρέθηκε στο πλευρό του προέδρου Borut Pahor, ο οποίος είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, για να παρακολουθήσει μια στρατιωτική άσκηση των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) την Τετάρτη. Η άσκηση που ονομάστηκε Preskok 2020 πραγματοποιήθηκε στο Babno Polje στα νότια της χώρας.

Ο υπουργός σχολίασε ότι το όνομα της άσκησης υποδηλώνει ότι η πρόκληση των SAF ήταν να «περάσει σε μια νέα πραγματικότητα, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό και, πάνω απ’ όλα, να είναι σε θέση να δράσει σε επιβαρυμένες συνθήκες».

Η άσκηση είναι ιδιαίτερη επειδή δεν πραγματοποιείται στους κύριους στρατιωτικούς χώρους άσκησης της χώρας, αλλά σε τοπικές κοινότητες, για τις οποίες ο Tonin είπε ότι καλωσόρισαν ζεστά τα μέλη των SAF. Μια τέτοια μορφή άσκησης έχει σκοπό να φέρει τον στρατό πιο κοντά στους πολίτες.

Ο Τονίν επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί για τροποποιήσεις στο νόμο για την άμυνα και την επενδυτικό νόμο για την άμυνα, με τις συνομιλίες να διεξάγονται με αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης για τον πρώτο, η τροποποίηση του οποίου απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Η ουσία των τροπολογιών στο νόμο για την άμυνα είναι να αντιμετωπιστεί το καθεστώς των στρατιωτών πέραν της ηλικίας των 45 ετών, όταν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο υποχρεούνται να συνταξιοδοτηθούν. «Ο καλύτερος υποστηρικτής των SAF είναι ένας ικανοποιημένος στρατιώτης», είπε ο Tonin.

Με χαρά ανακοίνωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών συμφώνησαν για την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί επενδύσεων στον τομέα της άμυνας που προβλέπει επένδυση 780 εκατομμυρίων ευρώ στις SAF τα επόμενα έξι χρόνια. Ο Tonin θα ζητήσει τώρα την υποστήριξη του συνασπισμού για το νομοσχέδιο.

Ο Pahor σημείωσε ότι οι απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις στον στρατό δεν θα μπορούσαν να προγραμματιστούν κατά τη διάρκεια της θητείας μιας μόνο κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η προγραμματισμένη επένδυση θα «επιτρέψει στις SAF να συνεχιστεί ως ο στρατιωτικός πυλώνας της ασφάλειας της Σλοβενίας».

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Σλοβενία ​​είναι μια ασφαλής χώρα ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα από την ανεξαρτησία της. Είπε ότι η Σλοβενία ​​δεν είχε εχθρούς στον κόσμο, αλλά είχε πολλούς φίλους και αποκτάει συνεχώς νέους.

«Είναι ένα επίτευγμα που δίνει αξία στο σύστημα ασφαλείας», δήλωσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας τη συμβολή της αστυνομίας και άλλων παραγόντων εκτός του στρατού.

Η άσκηση, η οποία περιελάμβανε επίσης πτήσεις από μαχητικά αεροσκάφη F16 των ΗΠΑ και αεροσκάφη Pilatus της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκε και από άλλους ανώτερους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας των ΗΠΑ Lynda C. Blanchard, του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας Samo Bevk και του υπουργού Εσωτερικών Franc Kangler.

Η άσκηση Leap 2020 εκτελείται από τις 11 Μαΐου σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Συνολικά 2.500 προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα συμμετάσχει στις τακτικές ασκήσεις έως τις 19 Ιουνίου./ibna