Σερβία: Κατέθεσε την υποψηφιότητα του για τις εκλογές το κίνημα πολιτών «1 στα 5 εκατομμύρια»

Σερβία: Κατέθεσε την υποψηφιότητα του για τις εκλογές το κίνημα πολιτών «1 στα 5 εκατομμύρια»

Το βράδυ της Τετάρτης το κίνημα πολιτών «1 στα 5 εκατομμύρια» παρέδωσε τον εκλογικό κατάλογο στην Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας (REC) για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος του «1 στα 5 εκατομμύρια» και η πρώτη στη λίστα, Valentina Reković, δήλωσε ότι υπάρχουν 100 άτομα στη λίστα που θα διεκδικήσουν βουλευτική έδρα στην Εθνοσυνέλευση, εκ των οποίων το 80% είναι νέοι.

Δήλωσε επίσης ότι ήταν δύσκολο για τα μέλη αυτού του κινήματος να συλλέξουν υπογραφές σε ολόκληρη τη Σερβία, διότι, όπως ισχυρίστηκε, εκτέθηκαν σε πιέσεις από τις αρχές και την αντιπολίτευση για το μποϊκοτάζ.

Η Reković σημείωσε ότι οι υπογραφές συλλέχθηκαν σε 15 πόλεις της Σερβίας προσθέτοντας ότι σε ορισμένα μέρη, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών “επόπτευαν” όσους εισέρχονταν στα γραφεία του “1 στα 5 εκατομμύρια” και ισχυρίστηκε ότι μια κοπέλα από το Zajecar απολύθηκε επειδή δήλωσε την υποστήριξη της στο κίνημα των πολιτών «1 στα 5 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με την Reković, αντιμετώπισαν επίσης παρόμοιες πιέσεις από το μέρος της αντιπολίτευσης για να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του Λαϊκού Κόμματος βρισκόταν σε αυτοκίνητα μέρα και νύχτα μπροστά από την έδρα του κινήματος στο Novi Sad.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος επισκέφτηκαν τα μέρη στο Arandjelovac όπου το κίνημα “1 στα 5 εκατομμύρια” συγκέντρωνε υπογραφές.

Η Reković σημείωσε ότι είχαν προβλήματα με την εύρεση συμβολαιογράφων, ενώ μερικοί από αυτούς τους συνάντησαν.

«Παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να συντάξουμε τον κατάλογο ή να παραδώσουμε τις υπογραφές, πετύχαμε, οπότε αυτή είναι η πρώτη μας νίκη στον εκλογικό κύκλο» κατέληξε ο Reković.

Η Εκλογική Επιτροπή ζήτησε από το Κίνημα πολιτών “1 στα 5 εκατομμύρια” να διορθώσει τις ελλείψεις τις επόμενες 48 ώρες και να υποβάλει στην Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας την ελλείπουσα νομική επικύρωση της δήλωσης υποστήριξης των πολιτών αυτού του καταλόγου./ibna