Β-Ε: Κάλεσμα PIC SB για εντονότερη πολιτική δράση

Β-Ε: Κάλεσμα PIC SB για εντονότερη πολιτική δράση

Οι πολιτικοί διευθυντές του ΔΣ του Συμβουλίου Υλοποίησης της Ειρήνης (PIC SB) συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2-3 Ιουνίου 2020 για να επανεξετάσουν τη διαδικασία εφαρμογής της Γενικής Συμφωνίας-Πλαισίου για την Ειρήνη (GFAP), η οποία παραμένει η βάση για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το PIC SB υπενθύμισε σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν πλήρως με το GFAP και όλα τα παραρτήματά του, και με τις αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου. Επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του προς την εδαφική ακεραιότητα και τη θεμελιώδη δομή της Β-Ε ως ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος που περιλαμβάνει δύο οντότητες. Το PIC SB επανέλαβε ότι οι οντότητες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποσχιστούν από τη Β-Ε και υφίστανται μόνο νομικά βάσει του Συντάγματος της Β-Ε.

Το PIC SB προέτρεψε τις αρχές της Β-Ε και τους πολιτικούς και θεσμικούς ηγέτες να εργαστούν πάνω στις ακόλουθες προτεραιότητες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση:

– Προετοιμασία και έγκριση ενός σχεδίου δράσης για τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έναρξη της εφαρμογής τους. Παράδοση της μεθοδολογίας για το Πρόγραμμα Ένταξης της Β-Ε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Διορισμός της νέας ομοσπονδικής κυβέρνησης, καθώς και των κυβερνήσεων του καντονίου Ερζεγοβίνης-Νερέτβα και του καντονιού 10, τα οποία παραμένουν μη διορισμένα με κυβερνήσεις από τις προηγούμενες εντολές που εξακολουθούν να ισχύουν περισσότερο από ενάμισι χρόνο από τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2018, και διορισμός σε θέσεις που εκκρεμμούν σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος και των κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών.

– Προετοιμασία και διεξαγωγή τοπικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα, διασφαλίζοντας ότι διεξάγονται με ελεύθερο, δίκαιο και ασφαλή τρόπο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αποφύγετε τη διχαστική και αποσταθεροποιητική ρητορική στην εκστρατεία για τις Τοπικές Εκλογές του 2020, και αντίθετα επικεντρωθείτε στις προκλήσεις της τοπικής διακυβέρνησης που επηρεάζουν τη ζωή και τη διαβίωση των πολιτών.

– Επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους εκλογικούς κανόνες για το Μόσταρ, που πρέπει να παραμείνει μια ενοποιημένη πόλη. Αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και ανεξάρτητα από άλλα εκκρεμή ζητήματα.

– Εφαρμογή της απόφασης Sejdic/Finci, καθώς και σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία παραμένει ανεφάρμοστη μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, και αποφυγή λήψης νομοθετικών ή πολιτικών μέτρων που θα καταστίσουν την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων πιο δύσκολη.

– Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των επιπέδων εξουσίας στη Β-Ε και παροχή επαρκών πόρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης ως αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του κράτους και κατανομή του βάρους της υποδοχής μεταναστών. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία των μεταναστών.

Το PIC SB αναγνώρισε τις προσπάθειες των αρχών σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, οι οποίες συνέβαλαν στην πρόληψη εκτεταμένων εστιών και στην ελαχιστοποίηση των απωλειών. Με την επίλυση των τρέχουσων πολιτικών διαφορών, η λειτουργία των θεσμών λήψης αποφάσεων σε κρατικό επίπεδο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το PIC SB επαινεί τους πολίτες της Β-Ε για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων με αξιοσημείωτο βαθμό πειθαρχίας, αλληλεγγύης και ενότητας και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Το PIC SB χαιρέτισε το τέλος των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις οντότητες και στην περιφέρεια Brčko και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που επανεκκίνησαν τις εργασίες τους σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες. Το PIC SB ενθαρρύνει τις αρχές σε όλα τα επίπεδα να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς μια εθνική οικονομική ανάκαμψη και χαιρετίζει την απόφαση της 2ης Ιουνίου του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε (CoM) σχετικά με τη διανομή δανείου 330 εκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με την υφιστάμενη συμφωνία.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το SB PIC ζητά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις δαπάνες δημόσιων πόρων και τη διεθνή βοήθεια ανά πάσα στιγμή, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι σημαντικό να συντονιστείτε με τους αρμόδιους φορείς σε κρατικό επίπεδο για την παροχή διεθνούς βοήθειας σωστά και αποτελεσματικά. Το PIC SB ανησυχεί για αναφορές ύποπτων προμηθειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αφορούν εκατομμύρια μετατρέψιμα μάρκα σε δημόσια κεφάλαια. Η δαπάνη δημόσιων χρημάτων φορολογουμένων και δανείων και επιχορηγήσεων από τη διεθνή κοινότητα επηρεάζεται εξίσου. Το PIC SB προτρέπει τις κρατικές αρχές να εγκρίνουν τροποποιήσεις του νόμου της Β-Ε για τις δημόσιες συμβάσεις με στόχο να το φέρουν πιο κοντά στο κεκτημένο της ΕΕ και να υιοθετήσουν τα μέτρα που συνιστώνται στη στρατηγική 2016-2020 για την ανάπτυξη του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ως προτεραιότητες. Το PIC SB κάλεσε τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου να διερευνήσουν και να διώξουν ύποπτες υποθέσεις», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Το PIC SB εξέφρασε τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες απειλές από τις αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα περί αποχώρησης από τα κρατικά θεσμικά όργανα και παρακώλυσης της λήψης αποφάσεων σε κρατικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το PIC SB επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε και των δικαστών του.

«Γιορτάζοντας την 25η επέτειο της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, το PIC SB αποδίδει τον επίσημο σεβασμό του στα θύματα, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. Ο εορτασμός χρησιμεύει για να θυμόμαστε το παρελθόν και να υπενθυμίζει τη σημασία της ειρήνης στη Β-Ε και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για αποχή από ανεύθυνη, ρεβιζιονιστική και διχαστική ρητορική. Όλα τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Β-Ε κατά τη δεκαετία του 1990 δεν πρέπει να ξεχαστούν ή να απορριφθούν, και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να συλληφθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ οι καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει ποτέ να δοξαστούν», σημείωσε το PIC στο το ανακοινωθέν. /ibna