Ρουμανία: Οι επενδύσεις στην υγεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ρουμανία: Οι επενδύσεις στην υγεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι επενδύσεις στην υγεία σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Ludovic Orban.

Επιβεβαιώνοντας ότι η επιδημία COVID-19 έχει αναδείξει μια σειρά “δυσλειτουργιών” του συστήματος υγείας, ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε σε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα αποτελούν «προτεραιότητα» που η κυβέρνησή του έχει αναλάβει για την επόμενη περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τον μειωμένο αριθμό νέων επενδύσεων σε νοσοκομειακές υποδομές, οι οποίες είναι “ερειπωμένες” και “αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα”, “χρόνιας” υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας, με βάση μόνο τις συνεισφορές ενός περιορισμένου αριθμού πολιτών, καθώς και ανεπαρκής ψηφιοποίηση του τομέα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδιαφερθεί «πολύ σοβαρά» για την πολιτική για τα φάρμακα, θα πρέπει επίσης, να εξεταστεί η αναθεώρηση του συστήματος ανάκτησης (Claw back).

Ο αρχηγός της κυβέρνησης ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να προβληματιστεί σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και για μια αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να “καλύψει τις ανάγκες του ιατρικού συστήματος και να αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες”.

Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tatatu, είπε ότι τους τελευταίους δυόμισι μήνες, στο σύστημα υγείας σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα, όπως η πολιτικοποίηση, η έλλειψη συνεπούς πολιτικής επενδύσεων και μιας φαρμακευτικής πολιτικής.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω τώρα είναι η πολιτικοποίηση του συστήματος. Πρέπει να σκεφτούμε ένα σύμφωνο για την υγεία, χρειαζόμαστε επαγγελματίες», εξήγησε ο Υπουργός .

Σε συνέντευξή του στο TVR, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα, ότι η Ρουμανία βρισκόταν σε πτωτική καμπύλη της επιδημίας. Σημείωσε ότι υπήρχαν όλο και λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις, ότι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα ήταν χαμηλή και ότι ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, έχει αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Υπουργός δήλωσε επίσης, ότι 115 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες θα διανεμηθούν σε 2,3 εκατομμύρια μειονεκτούντα άτομα σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 19.669 κρούσματα, εκ των οποίων 152 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ  13.800 άτομα έχουν αναρρώσει και 1.288 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά. Στο έδαφος της Ρουμανίας βρίσκονται σε θεσμική καραντίνα 2.376 άτομα και 95.549 άτομα σε κατ’ οίκον απομόνωση και υπό ιατρική παρακολούθηση. Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 459.405  εργαστηριακοί έλεγχοι σε εθνικό επίπεδο./ibna