Τουρκία: 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία

Τουρκία: 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία

Σε διαδικτυακή δήλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι αν και η ιστορία των ρωσικών-τουρκικών σχέσεων εκτείνεται περισσότερο από πέντε αιώνες, τα τελευταία 100 χρόνια αφορούν τις διμερείς σχέσεις μετά τη διάλυση της ρωσικής και οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Τουρκική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

«Στις 3 Ιουνίου 1920, ο Λαϊκός Επίτροπος της RSFSR [Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία] Georgy Chicherin έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Mustafa Kemal Ataturk, πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας με πρόταση για την  «άμεση σύσταση διπλωματικών και προξενικών αποστολών.» Σήμερα θεωρείται η επίσημη αφετηρία των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της κυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας», αναφέρετε στη δήλωση.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, που βασίζονται σε «σταθερή βάση καλής γειτονίας, αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και σεβασμό των συμφερόντων του άλλου», έχουν περάσει πολλές δοκιμασίες τον περασμένο αιώνα, συμπληρώνεται στην δήλωση.

«Σήμερα, [οι διμερείς σχέσεις] βιώνουν άνοδο, σταθερά μεταβαίνουν στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε αρκετούς τομείς και χρησιμεύουν ως σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.»

100 χρόνια σχέσεων

Στις 26 Απριλίου 1920, ο Mustafa Kemal Ataturk Πασάς, ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, έστειλε επιστολή στον Vladimir I. Lenin, επικεφαλής των Ρώσων μπολσεβίκων, για την ανάπτυξη σχέσεων. Αυτό το γεγονός θεωρείται ως επίσημη αναγνώριση της Ρωσίας από τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Ανταποκρινόμενη στην επιστολή, ο Chicherin υιοθέτησε την προσφορά του Mustafa Kemal σε αυτό που θεωρείται η αρχή των τουρκο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Στις 11 Μαΐου, η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Bekir Sami Μπέη στη Μόσχα, η οποία προήγαγε στην υπογραφή Συνθήκης Αδελφότητας, γνωστής και ως Συνθήκη της Μόσχας, στις 16 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Ο Ali Fuat Cebesoy έγινε ο πρώτος Τούρκος πρέσβης στη Μόσχα στις 21 Νοεμβρίου 1920. Ο πρώτος Ρώσος μόνιμος διπλωμάτης ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Άγκυρα στις 15 Δεκεμβρίου 1920.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας συνεχίστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με την οικονομική συνεργασία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μέχρι τη δεκαετία του 2000 και οι πολιτικές σχέσεις να γίνονται πιο έντονες τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον στενό διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Η πολιτική της Άγκυρας έναντι της Μόσχας βασίζεται στην περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στην ανάπτυξη της συνεργασίας και στη διατήρηση ενός διαφανούς και ειλικρινούς διαλόγου.

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους κύριους άξονες της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Αν και Τουρκία και Ρωσία έχουν διαφορετικές απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, οι σχέσεις συνεχίζονται λόγω του διαλόγου μεταξύ των προέδρων τους.

Ενώ οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι η κινητήρια δύναμη των σχέσεων, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας και του τουρισμού αυξήθηκαν πρόσφατα./ibna

Source: Anadolu Agency