1.000 επιπλέον αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα της Σλοβενίας για να σταματήσουν το κύμα μεταναστών

1.000 επιπλέον αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα της Σλοβενίας για να σταματήσουν το κύμα μεταναστών

Η σλοβενική εφημερίδα Primorske Novice σχολιάζει την απόφαση αποστολής 1.000 επιπλέον αστυνομικών στα νότια σύνορα της Σλοβενίας, λέγοντας ότι είναι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επίδειξη παρά μια εκστρατεία προσανατολισμένη στη δράση.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα που κατευθύνεται προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού, η Σλοβενία ​​έστειλε περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς στα σύνορα με τη νότια γειτονική της Κροατία, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής αστυνομικός Επίτροπος Jože Senica.

«Οι λαθρέμποροι δεν είναι κωφοί και τυφλοί και θα αποφύγουν τη σύλληψή τους. Επιπλέον, οι μεταναστεύσεις δεν θα σταματήσουν έως ότου η Δύση αλλάξει τη στάση της απέναντι στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», σχολιάζει η Novice.

Η μετεγκατάσταση αστυνομικών στα σύνορα διατάχθηκε από τον αναπληρωτή αστυνομικό Επίτροπο Anton Travner και θα χρησιμοποιήσει όλο τον διαθέσιμο τεχνικό εξοπλισμό, όπως ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, κάμερες αισθητήρων κίνησης και drone επιτήρησης, δήλωσε ο Senica, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα να βοηθήσει την αστυνομία να φυλάξει τα σύνορα της χώρας.

Ο Senica είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων έχει επιδεινωθεί αφότου η Ελλάδα μετέφερε χιλιάδες παράνομους μετανάστες από τα συνωστισμένο κέντρα κράτησης στα νησιά της στην ηπειρωτική χώρα στις αρχές του έτους. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των μεταναστών που μετακινούνται κατά μήκος της βαλκανικής οδού είναι ότι η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Delo.si.

Σύμφωνα με τη σλοβενική αστυνομία, επί του παρόντος υπάρχουν 10.000 μετανάστες στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που επιχειρούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη και το Γενικό Αστυνομικό Τμήμα της χώρας δήλωσε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η αστυνομία εντόπισε 3.139 παράνομες απόπειρες διέλευσης των συνόρων.

“Αυτό δημιούργησε επιπλέον πίεση και ενθάρρυνε τους μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Σλοβενία”, δήλωσε ο Senica.

Δημιουργήθηκε επίσης μια ειδική αστυνομική μονάδα η οποία θα περιλαμβάνει εκπαιδευμένους αξιωματικούς που θα μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες, τις διαδρομές που ακολουθούν και τον τρόπο με τον οποίο οι λαθρέμποροι παραβιάζουν τα σύνορα.

Ο Senica είπε ότι οι μετανάστες γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί και θα εισέλθουν μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές τη νύχτα, μακριά από αστικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša έστειλε τον στρατό της Σλοβενίας στα σύνορα τον Μάρτιο, με τη νέα προσθήκη 1.000 αστυνομικών που προοριζόταν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί./ibna