Το Μαυροβούνιο ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Το Μαυροβούνιο ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού για τις Λοιμώδεις Ασθένειες (NCB) του Μαυροβουνίου, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, υπό την προεδρία του Προέδρου Milutin Simović, αποφάσισε να κηρύξει τον τερματισμό της πανδημίας κορωνοϊού που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου, μετά από πρόταση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (IPH) στο Μαυροβούνιο, σε όλη την επικράτεια του κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών προσπαθειών από όλους στο σύστημα και τους πολίτες τους οποίους ο NCB ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και την πειθαρχία τους.

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα και την αποτελεσματική δέσμευση ολόκληρου του συστήματος υγείας και όλων των επιχειρησιακών υπαλλήλων, η οποία είναι η καλύτερη άρνηση αβάσιμων και αναληθών ισχυρισμών, μεταξύ άλλων, και ότι μόνο ο γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό πραγματοποιούνται στο Μαυροβούνιο και ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκή εργαστήρια και πόρους για να διεξάγει τεστ.

«Οι πολίτες μας γνωρίζουν και βλέπουν τι κάνουμε και πώς το κάνουμε, γι ‘αυτό υποστηρίζουν σε ένα τεράστιο ποσοστό, πάνω από το 90 τοις εκατό, όλα όσα έχουν υιοθετήσει η NCB και η κυβέρνηση, αλλά για το διεθνές κοινό ανακοινώνουμε ότι το Μαυροβούνιο έχει τα περισσότερα σύγχρονα εργαστήρια, κορυφαίους εμπειρογνώμονες και άριστες εγκαταστάσεις. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καταπολεμήσει επιτυχώς την πανδημία και να γίνουμε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο NCB, σύμφωνα με την πολιτική πλήρους διαφάνειας των εργασιών που άσκησε, αποφάσισε να παρουσιάσει στους πολίτες έως το τέλος της εβδομάδας όλες τις σχετικές πληροφορίες για ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό με τους οποίους το Μαυροβούνιο βγήκε από την πανδημία.

Ο Προστάτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Μαυροβουνίου, ο Siniša Bjeković, ο οποίος κλήθηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση, συνεχάρη τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού για το πετυχημένο έργο του μέχρι στιγμής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα χαμηλό ποσοστό μόλυνσης και θνησιμότητας και υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας των πολιτών και των αλλοδαπών που διαμένουν στο Μαυροβούνιο. Ο Διαμεσολαβητής ενημερώθηκε από τον NCB για όλες τις δραστηριότητές του που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες περιλαμβάνουν επικοινωνία με πολίτες, επισκέψεις σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και ανάλυση των μέτρων που έχουν εγκριθεί.

Ο Bjeković δήλωσε ότι υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για το έργο του NCB και επεσήμανε την ανάγκη για ιδιαίτερη ευαισθησία στη συνέχιση του έργου του, προκειμένου να αποφευχθεί η άνιση μεταχείριση προσώπων./ibna