Κοσσυφοπέδιο: Ο Avdullah Hoti εκλέχτηκε νέος Πρωθυπουργός με 61 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή

Κοσσυφοπέδιο: Ο Avdullah Hoti εκλέχτηκε νέος Πρωθυπουργός με 61 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου εξέλεξε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Avdullah Hoti της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK), με 61 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή.

Ο Hoti εξελέγη νέος πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας τον Albin Kurti του Κινήματος Vetevendosje.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Hoti παρουσίασε το υπουργικό του συμβούλιο, με τέσσερις αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 16 υπουργεία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι το διάταγμα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci για το διορισμό του Hoti για πρωθυπουργό ήταν συνταγματικό. Ο Thaci έδωσε εντολή στο LDK να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Albin Kurti sστις 25 Μαρτίου.

Το κόμμα του Kurti, το Κίνημα  Vetevendosje, ως νικητής των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, δεν αποδέχθηκε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ζητώντας νέες εκλογές. Το Vetevendosje δηλώνει ότι η δημιουργία νέας κυβέρνησης χωρίς τον νικητή των εκλογών είναι παράνομη.

Η κυβέρνηση του Kurti σχηματίστηκε σε συνεργασία με το LDK που είχε καταλάβει την δεύτερη θέση, αλλά ανατράπηκε στις 25 Μαρτίου μετά από πρόταση μομφής που κατατέθηκε από το κόμμα της συγκυβέρνησης μετά από διαφωνίες που προέκυψαν σχετικά με τους δασμούς στα Σερβικά προϊόντα και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το LDK αιτιολόγησε την πρότασή του για την κατάθεση πρόταση μομφής λέγοντας ότι ο Kurti ως πρωθυπουργός είχε επιδεινώσει τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τις ΗΠΑ αφού αρνήθηκε να άρει 100% τους δασμούς για τα σερβικά αγαθά, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ για να επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Σερβία.

Ο Hoti κατά την διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης του δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πλήττονται από την λαϊκιστική πολιτική της κυβέρνησης του Albin Kurti./ibna