Σερβία: Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Vučić-Rouhani

Σερβία: Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Vučić-Rouhani

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Hassan Rouhani, σχετικά με τη συνεργασία, ιδίως την οικονομική συνεργασία, η οποία υστερεί αρκετά από τις καλές πολιτικές σχέσεις.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Vučić, ο Rouhani σημείωσε ότι το Ιράν θα παραμείνει συνεπές στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Vučić ευχαρίστησε τον Rouhani για την πρωτοβουλία για συνομιλίες και επεσήμανε ότι η Σερβία θα αναπτύξει συνεργασία με το Ιράν σε τομείς όπου υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες και αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο χώρες θα ξεπεράσουν με επιτυχία την τρέχουσα κατάσταση της υγειονομικής κρίσης και θα αφοσιωθούν στην εκπλήρωση σχεδίων για το μέλλον, καθώς και στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδίως οικονομικής.

Είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και σε διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες, κατασκευές, εξόρυξη και ενέργεια και τεχνολογίες πληροφορικής.

Ο Πρόεδρος Vučić τόνισε ότι η Σερβία είναι ειλικρινά ευγνώμων στο Ιράν, το οποίο δείχνει τη φιλία του με τη βασική θέση του σχετικά με τη μη αναγνώριση της μονομερώς διακηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την υποστήριξή του σε αυτό το ζήτημα, παρά τις μεγάλες πιέσεις.

Ο Πρόεδρος Rouhani είπε ότι το Ιράν θα παραμείνει συνεπές στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς.

Επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Ιράν να αναπτύξει ολοκληρωμένες σχέσεις με τη Σερβία και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Vučić για τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Vučić εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της μολυσματικής ασθένειας του COVID-19 στο Ιράν.

Οι δύο συνομιλητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η καταστολή της επιδημίας αυτής της μεταδοτικής ασθένειας θα επιτρέψει σύντομα τις διακρατικές επαφές που είχαν προγραμματιστεί και η ανταλλαγή επισκέψεων

Ο Πρόεδρος Rouhani κάλεσε τον Πρόεδρο Vučić να επισκεφθεί το Ιράν όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, κάτι που ο Πρόεδρος Vučić αποδέχτηκε με χαρά./ibna