Βόρεια Μακεδονία: Δεν υπάρχει ανάγκη συνέχισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον Spasovski

Βόρεια Μακεδονία: Δεν υπάρχει ανάγκη συνέχισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον Spasovski

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Προηγουμένως, ήμουν επίσης εναντίον της, αλλά είχαμε κάποια ακόμη μέτρα που έπρεπε να λάβουμε σχετικά με την υγεία και την οικονομική κρίση, και δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να μην υιοθετηθούν  καθώς ήταν σημαντικοί για την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία. Οι εκλογές μας εξαρτώνται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να την τελειώσει και στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες 22 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι για εκλογές στις 5 Ιουλίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να λήξει στις 14 Ιουνίου, αν και όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην υγεία», δήλωσε ο Spasovski σε συνέντευξή του στην τηλεόραση 24.

Σημείωσε επίσης ότι το κράτος είναι δυσλειτουργικό και ότι οι εκλογές είναι μια λύση ώστε τα θεσμικά όργανα να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με πλήρη ικανότητα.

«Τι θα μας συμβεί μετά από ένα μήνα, δύο, τρεις και δεν θα υπάρξουν νέες λοιμώξεις;» Αυτό δεν θα τελειώσει εν μία νυκτί και πρέπει να ολοκληρώσουμε τα θεσμικά όργανα. Εάν είχαμε πλήρη πολιτική εντολή με ένα λειτουργικό κοινοβούλιο, θα ήταν διαφορετικά, το κράτος θα λειτουργούσε. Τώρα λοιπόν, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προστασίας, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για ασφαλείς εκλογές. Αν φοράμε μάσκα στην αγορά, στο εστιατόριο, γιατί να μην τη φοράμε και στα εκλογικά κέντρα;» αναρωτήθηκε ο Spasovski.

O Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε επίσης γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην ελλιπή συμμόρφωση με τα μέτρα. «Έχουμε περίπου το 85% που τα σέβεται, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Είχαμε την καταστολή της αστυνομίας, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. Ακριβώς όπως είχαμε μια αδρανή συμπεριφορά του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή μια δημόσια εμφάνιση του Nake Chulev στην οποία είπε ότι δεν θα τιμωρήσει τους πολίτες που δεν σέβονται τα μέτρα.

«Προσπαθώ να αναφέρω τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται» δήλωσε ο Spasovski, προσθέτοντας  ότι υπάρχουν μαζικά τεστ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Tetovo και το Stip, και γι’ αυτό υπάρχει ένας νέος αριθμός ασθενών, «αλλά θα μειωθεί αυτές τις μέρες».

Ο Oliver Spasovski είναι πεπεισμένος ότι «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Όμως, φυσικά, πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι και να γνωρίζουμε τους κινδύνους».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο των μέτρων. Αν κάποιος δεν τα σέβεται, πρέπει να τιμωρηθεί. Εάν δεν υπάρχουν κυρώσεις για τη λιτανεία στη Στρούγκα, τότε ενθαρρύνονται άλλοι πολίτες να μην σέβονται τα μέτρα και να ομαδοποιούνται. Με απλά λόγια, τηρώντας τα μέτρα, μειώνουμε τους κινδύνους», τόνισε ο Spasovski./ibna