Μαυροβούνιο: Δωρεά 10 αναπνευστήρων από τη Νορβηγία

Μαυροβούνιο: Δωρεά 10 αναπνευστήρων από τη Νορβηγία

Το Βασίλειο της Νορβηγίας δωρίζει δέκα αναπνευστήρες στο Μαυροβούνιο για να ενισχύσει την ετοιμότητά του για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού COVID-19. Αυτός ο ιατρικός εξοπλισμός αξίας 188.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για τις Μεταδοτικές Ασθένειες, ο Milutin Simović ευχαρίστησε το Βασίλειο της Νορβηγίας και την Πρεσβεία του για την πολύτιμη δωρεά, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ετοιμότητα του συστήματος υγείας του Μαυροβουνίου να συνεχίσει επιτυχώς την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και να ανταποκριθεί σε πιθανές προκλήσεις σε περίπτωση επόμενου κύματος της επιδημίας.

«Το Βασίλειο της Νορβηγίας είναι αληθινός φίλος και σύμμαχος του Μαυροβουνίου. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα μέσω έργων αναπτυξιακής συνεργασίας σε τομείς που ορίζονται ως προτεραιότητες για το Μαυροβούνιο, και τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με το Βασίλειο της Νορβηγίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Simović.

Ο Simović ευχαρίστησε το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τις Υπηρεσίες Έργου – UNOPS για τη συνεργασία και το συντονισμό στην προμήθεια της δωρεάς.

Ο εξοπλισμός προορίζεται για αναπνευστική υποστήριξη σε ασθενείς που πάσχουν από οξεία αναπνευστική δυσφορία, σπασμό ή απόφραξη. Χάρη σε αυτό, εκτός από την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αναπνευστικές συσκευές υποστηρίζουν επίσης την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων του Μαυροβουνίου.

«Είναι μια καλή μέρα για τη Νορβηγία και το Μαυροβούνιο στην κοινή καταπολέμηση του ιού COVID-19, ο οποίος εξαπλώθηκε ραγδαία σε σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου και έχει υπερφορτώσει ακόμη και τα πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας. Γι ‘αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε νοσοκομειακές συνθήκες υψηλής ποιότητας, ειδικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυξάνοντας την ικανότητα αυτών των μονάδων, μπορέσαμε να βοηθήσουμε το Μαυροβούνιο στην καταπολέμηση της πανδημίας και τις προσπάθειές του να σώσει ζωές. Επομένως, η προτεραιότητά μας ήταν να προμηθεύσουμε κλινικούς αναπνευστήρες για να υποστηρίξουμε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες. Η Νορβηγία έχει μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κρίσεις και καταστροφές μέσω της διάθεσης πόρων για ιατρικές ανάγκες. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που καταφέραμε να παράσχουμε σημαντικά κεφάλαια στο Μαυροβούνιο για την επίλυση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης, ως πράξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας Jørn Eugen Gjelstad./ibna