Β-Ε: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ασφαλείας

Β-Ε: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ασφαλείας

Ο Υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Fahrudin Radončić επιβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Ασφάλειας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Β-Ε.

Είπε ότι ήταν θέμα αρχής και ότι «δεν υπάρχουν εντάσεις, άγχος και αντιπαραθέσεις».

«Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης που μου επέτρεψε να είμαι τόσο εγώ όσο και το SBB σε αυτήν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε», δήλωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το οποίο είναι εντελώς πολιτικά νόμιμο, υπήρξαν πολιτικές διαφορές σε ορισμένα στρατηγικά ζητήματα εντός της Β-Ε.

«Ζήτησα να λύσω τη μεταναστευτική κρίση με νόμιμες απελάσεις και ανέφερα ότι έχουμε πρόβλημα με το Πακιστάν και την Πρεσβεία του στο Σεράγεβο, η οποία αρνείται να μας βοηθήσει να νομιμοποιήσουμε περισσότερους από ενάμισι χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που αποτελούν τεράστια ρίσκο ασφαλείας. Όταν ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, και ακόμη και ο Υπουργός Εξωτερικών, Bisera Turković, συναντήθηκαν με τον εν λόγω πρέσβη, κράτησαν αποστάσεις από εμένα ως Υπουργός Ασφαλείας και το σχέδιό μου», δήλωσε ο Radončić.

Πρόσθεσε ότι σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα, κάθε υπουργός ασφαλείας θα είχε παραιτηθεί, αν ο πρόεδρος, δηλαδή ο αρχηγός του κράτους, «στεκόταν στο πλευρό ενός πρέσβη, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα του Υπουργείου Ασφαλείας της Β-Ε».

Είπε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε εκεί και τότε.

Εξήγησε ότι δεν παραιτήθηκε εκείνη τη στιγμή επειδή περίμενε δύο πράγματα – τη πανδημία να λήξει και το Υπουργείο Ασφάλειας της Β-Ε να αποκτήσει τον υφυπουργό του, προκειμένου να αποφευχθεί η ασυνέχεια.

«Ένας άλλος λόγος για την παραίτησή μου είναι μια στρατηγική διαφωνία σχετικά με την υπόθεση των «αναπνευστικών». Θυσιάστηκα πολιτικά, είχα μια πολιτική δίκη. Πιστεύων ότι όλοι είναι αθώοι έως ότου αποδειχθούν ένοχοι στο δικαστήριο. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια βίαιη κλοπή 10,5 εκατομμυρίων ΚΜ πρέπει να επιλυθεί στο δικαστήριο. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Novalić είναι ένοχος, αλλά κατ ‘αρχήν, ως Υπουργός Ασφάλειας, δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που απειλεί ολόκληρο το δικαστικό σώμα της Β-Ε», τόνισε ο Radončić.

Δήλωσε ότι το τρίτο πράγμα, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό, είναι ότι «οι σχέσεις στον κυβερνώντα συνασπισμό δεν είναι τέτοιες που εκτιμώ ότι θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων και ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε θα είναι σε θέση να δώσει τα αποτελέσματα που οι πολίτες περιμένουν».

«Οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα και το Συμβούλιο Υπουργών είναι όμηρος των σχέσεων SDA-HDZ-SNSD. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε. Μόλις τελειώσει, θα παραιτηθώ αμετάκλητα και από εκείνη τη στιγμή δεν θα είμαι πλέον υπουργός», εξήγησε ο Radončič.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι δεν πρόκειται για μια προεκλογική κίνηση.

«Αυτή είναι μια κίνηση που είναι φυσιολογική σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τον κόσμο. Εάν έχετε μια στρατηγική διαφορά με τη συνεργασία του συνασπισμού σας, είναι απολύτως αποδεκτό να βγείτε έξω και να πείτε, δεν συμφωνώ με αυτό. Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να διοριστεί Βόσνιος από το SDA στη θέση υπουργού κατά την πρώτη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Radončić./ibna