Κροατία: Επίσημη έναρξη των εκλογικών διαδικασιών

Κροατία: Επίσημη έναρξη των εκλογικών διαδικασιών

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović να ανακοινώσει τις εκλογές για το Κροατικό Κοινοβούλιο για την Κυριακή, 5 Ιουλίου επικυρώθηκε την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι σχετιζόμενες προθεσμίες  ξεκινούν την επόμενη μέρα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης της 3ης Ιουνίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο HINA.

«Η απόφαση τίθεται σε ισχύ στις 2 Ιουνίου. Όλες οι προθεσμίες που σχετίζονται με τις εκλογές ξεκινούν ακριβώς τα μεσάνυχτα της 3ης Ιουνίου, και έπειτα θα αρχίσουν οι προθεσμίες για τις υποψηφιότητες», υπενθύμισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC) Đuro Sessa.

Την Τετάρτη τα μεσάνυχτα, τα έντυπα αιτήσεων θα είναι διαθέσιμα για λήψη από τον ιστότοπο της SEC.

Για να συμπληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ακριβέστερα, η SEC κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς και τους ανεξάρτητους καταλόγους να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα υποψηφιότητας εκτός σύνδεσης, το οποίο μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από τον ιστότοπο www.izbori.hr , επίσης από τις 3 Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα και οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ορίσουν υποψηφίους και λίστες, περίπτωση στην οποία θα δηλώνονται ως ανεξάρτητοι, όπου πρόκειται για λίστες μιας ομάδας ψηφοφόρων οι οποίες, προκειμένου να είναι έγκυρες, απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον 500 υπογραφών από ψηφοφόρους στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιοι. Τα πολιτικά κόμματα δεν χρειάζεται να συλλέγουν υπογραφές για τους καταλόγους τους.

Απαιτούνται επίσης εκατό υπογραφές για τις υποψηφιότητες των μελών των εθνικών μειονοτήτων που μπορούν να προταθούν από πολιτικά κόμματα, ψηφοφόρους και μειονοτικές ενώσεις.

Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (HZJZ) συνιστά να συλλέγονται οι υπογραφές σε εξωτερικούς χώρους σε ειδικά stands, και σε εσωτερικούς χώρους μόνο εάν δεν είναι δυνατή η πρώτη επιλογή.

Όσοι προτείνουν εκλογικούς καταλόγους πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες εκπροσωπούνται σε ισότιμη βάση. Μέλη και των δύο φύλων απαιτείται να απαρτίζουν τη λίστα κατά 40% . Εάν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση, ο κατάλογος δεν θα διαγραφεί, ωστόσο σε εκείνους που καταθέτουν τη λίστα θα επιβληθεί πρόστιμο 50 χιλιάδων Κούνα.

Οι λίστες υποψηφίων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 16ης Ιουνίου, και αφού η SEC ολοκληρώσει τους ελέγχους και δημοσιεύσει τις σωστές λίστες, θα ξεκινήσει η επίσημη εκλογική μάχη.

151 βουλευτές εκλέγονται στο Κοινοβούλιο, 140 σε δέκα εκλογικές περιφέρειες στην Κροατία, τρεις εκλέγονται από τη «διασπορά», δηλαδή τους Κροάτες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ οκτώ είναι μέλη εθνικών μειονοτήτων στη 12η εκλογική περιφέρεια, η οποία αποτελείται από ολόκληρο το κράτος. /ibna