Σλοβενία: Η κυβέρνηση προσέφερε συνεργασία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει ο Janša

Σλοβενία: Η κυβέρνηση προσέφερε συνεργασία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει ο Janša

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στην τηλεόραση Nova24 ότι όλοι οι πολίτες της χώρας μαζί έχουν κερδίσει τον αγώνα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού.

«Πολλοί από εμάς έδωσαν τη συμβολή τους, ο καθένας εξετάζοντας πού ήταν και τι θα μπορούσε να κάνει. Κάποιοι, όπως συνήθως, παρακολούθησαν και επέκριναν από μακριά, αλλά αυτό είναι επίσης κομμάτι της δημοκρατία. Υπάρχει ακόμη ο ιός στην Ευρώπη. Η Σλοβενία ​​είναι χωρίς νέο κρούσμα για αρκετές ημέρες τώρα», δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι μάθαμε κάτι από αυτήν την κρίση».

Μιλώντας για τη συνεργασία που προσέφερε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα πάρει σάρκα και οστά εάν τουλάχιστον δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να συνεργαστούν. “Νομίζω ότι είμαστε κοντά. Μετά τις αρχικές συνομιλίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο (κόμματα). Ίσως κάποιοι θα αλλάξουν γνώμη, αλλά αν όχι, νομίζω ότι είναι επίσης ένα βήμα προς τους βασικούς νόμους που πρέπει να περάσουμε έτσι ώστε η Σλοβενία να ξεπεράσει την κρίση γρηγορότερα, ενώ είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Janša.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην αντιπολίτευση που έχουν μεγάλη εμπειρία. Ακόμα και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, θέλαμε πάντα η κυβέρνηση να μας προσφέρει μια τέτοια συνεργασία. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι η χειρονομία μας θα μας δείξει ότι δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι πουθενά αλλού στον κόσμο η αντιπολίτευση δεν θα αρνιόταν να συνεργαστεί εάν το προσέφερε η κυβέρνηση.

«Συνήθως η αντιπολίτευση θέλει συνεργασία, θέλει να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, αλλά το κυβερνών κόμμα δεν το θέλει», δήλωσε ο Janša, προσθέτοντας ότι δεν δόθηκαν λογικά επιχειρήματα για την άρνηση./ibna