Κοσσυφοπέδιο: Την Τετάρτη η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνηση

Κοσσυφοπέδιο: Την Τετάρτη η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνηση

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στις 11:00 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος για την ψήφιση της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την νομιμότητα της απόφασης του Προέδρου Hashim Thaci να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Avdullah Hoti του LDK.

«Κατόπιν αιτήματος 61 βουλευτών, η Συνέλευση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, θα συνέλθει αύριο στις 11:00 σε έκτακτη σύνοδο, με το μόνο σημείο της ημερήσιας διάταξης: Εκλογή της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.  Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση της Προεδρίας του Κοινοβουλίου σήμερα.

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του LDK, Arben Gashi, που υπέβαλε το αίτημα για επείγουσα σύνοδο του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, δήλωσε ότι ο συνασπισμός με επίκεντρο το LDK έχει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Gashi υπέβαλε το αίτημα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου δημοσίευσε τη Δευτέρα την τελική απόφαση που επιβεβαιώνει το διάταγμα του Προέδρου Hashim Thaci που δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Avdullah Hoti από το LDK ως υποψήφιο πρωθυπουργό, δεν παραβίαζε το Σύνταγμα. Το διάταγμα του Προέδρου αμφισβητήθηκε στο Δικαστήριο από το Κίνημα Vetevendosje που ζητούσε πρόωρες εκλογές μετά την πτώση της κυβέρνησης του αρχηγού τους Albin Kurti κατά την ψηφοφορία πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου./ibna