Ρουμανία: Νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας ανακοίνωσε ο Orban

Ρουμανία: Νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας ανακοίνωσε ο Orban

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban  ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τα μέτρα που ετοίμασε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας, που επηρεάστηκε από την κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Ο Orban μίλησε για το πρόγραμμα IMM Invest, το οποίο  προορίζεται να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τη στήριξη μεγάλων εταιρειών, βάσει ενός συστήματος χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για εμπορικές πιστώσεις. Θα είναι ένα επενδυτικό ταμείο που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση, το οποίο θα  χρηματοδοτηθεί από «ένα αρχικό κεφάλαιο 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα έχει ανεξάρτητη διαχείριση» και το οποίο θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, το ταμείο αυτό θα στοχεύσει στην ενθάρρυνση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση εταιρειών και επενδύσεων, προκειμένου να «αποφευχθούν οικονομικά εμπόδια».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το «κακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόστηκε εδώ και αρκετό καιρό στη Ρουμανία», το οποίο ενθάρρυνε την «τεχνητή κατανάλωση», χωρίς ωστόσο να στηρίζει τις «επενδύσεις, την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας, την έρευνα, την καινοτομία ή την ανάπτυξη», ενώ υποτίθεται ότι διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των ρουμανικών εταιρειών.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις συντάξεις «με ρεαλιστικό τρόπο, με βάση την οικονομική πραγματικότητα», λέγοντας ότι η αύξηση των συντάξεων κατά 40% από τον Σεπτέμβριο, ήταν «μια καυτή πατάτα, που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων από τους σοσιαλδημοκράτες».

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban είπε επίσης, ότι το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συνεχίζει να υποστηρίζει τον υποψήφιο που προτείνει η συμμαχία USR-PLUS, Nicusor Dan, ως υποψήφιο δήμαρχο του Βουκουρεστίου, ελπίζοντας ότι όλα τα δεξιά κόμματα θα κάνουν το ίδιο.

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα «θα προβάλλει αρνητική εικόνα στην κυβέρνηση».

«Εγώ και ο Πρόεδρος Iohannis … δηλαδή οι άνθρωποι που τελικά λαμβάνουν την απόφαση και αξιολογούν το έργο των υπουργών, έχουμε μια πολύ σαφή άποψη: Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουμε πολλά προβλήματα να επιλύσουμε και στην οποία είναι απαραίτητη η πλήρης εξουσία κάθε υπουργού. Αυτά τα προβλήματα με τον ανασχηματισμό δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Orban τη Δευτέρα./ibna