Βουλγαρία: Η πανδημία μπορεί να καθυστερήσει για ένα δίμηνο την επιστροφή των SU-25

Βουλγαρία: Η πανδημία μπορεί να καθυστερήσει για ένα δίμηνο την επιστροφή των SU-25

Στα τέλη Ιουλίου του 2020, αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλγαρία το πρώτο επισκευασμένο SU-25, αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δίμηνη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018, το Υπουργείο Άμυνας  της Βουλγαρίας υπέγραψε σύμβαση για «αποκατάσταση της αξιοπλοΐας και την αντικατάσταση παρωχημένου εξοπλισμού επικοινωνίας και πλοήγησης 8 αεροσκαφών SU-25». Η σύμβαση ανέρχεται συνολικά στο ποσό των  42.185.620 ευρώ και συνήφθη με τη Λευκορωσική εταιρεία 558 Aviation Repair Plant.

Η περίοδος εκσυγχρονισμού ενός αεροσκάφους είναι 11 μήνες από την παραλαβή της προκαταβολής. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας στα τέλη Ιουνίου 2019, οπότε το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να επιστρέψει μετά τις επισκευές στα τέλη Ιουλίου του 2020.

Μέσα σε 7 μήνες μετά την επιστροφή του πρώτου Su-25 θα επιστρέψουν και τα υπόλοιπα 7 αεροσκάφη στη Βουλγαρία. Η εγγύηση των αεροσκαφών είναι 300 ώρες πτήσης ή / και 2 χρόνια, όποιο από τα δυο συμβεί πρώτο. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια αναλωσίμων, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία κάθε μηχανήματος για 1 έτος.

Το Υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η σύμβαση εκπληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά δεν αποκλείει ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση έως και 2 μηνών, επηρεάζοντας την επιστροφή των δυο πρώτων αεροσκαφών SU-25.

Τα αεροσκάφη SU-25 είναι τα μόνα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας για την εκτέλεση των καθηκόντων της «Αμυντικής» αποστολής, για την υποστήριξη των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων. Αυτό γράφεται στο Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Αμυντικών Δυνατοτήτων του Βουλγαρικού Στρατού για το 2020.

Το SU-25 είναι ένα μονοθέσιο επιθετικό αεροσκάφος που δημιουργήθηκε από την  Sukhoi στη Σοβιετική Ένωση και παρουσιάστηκε το 1981. Έχει εμπλακεί σε πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και της Μακεδονίας. Το αεροσκάφος εισήλθε στην υπηρεσία της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας την περίοδο που η Βουλγαρία ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας./ibna